Paul Bocuse, fransk kokk. Han overtok i 1959 familiens restaurant Collonges-au-Mont-d'Or nær Lyon, og den celebre restauranten bærer nå hans navn. Bocuse ble i 1958, 1962 og 1965 tildelt stjerner i Guide Michelin og har siden beholdt alle tre. Bocuse driver også en kjede med brasserier i Lyon. Han regnes for å være en av verdens fremste kokker.

Paul Bocuse har siden ca. 1970 vært en av de fremste representanter for det nye franske kjøkken - La nouvelle cuisine. Her skal det bl.a. være utsøkte råvarer og kort tilberedningstid – raffinert og innbydende servert. Læremesteren hans var Fernand Point, som ofte kalles faren til det moderne franske kjøkken.

Et av verdens mest berømte kokkemesterskap heter Bocuse d'Or, og er oppkalt etter Paul Bocuse, som hadde ideen til en slik konkurranse. Den første utgaven gikk av stabelen i 1987. Bocuse har selv mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet den franske stats Commandeur de la Légion d'Honneur (kommandør i Æreslegionen) og tittelen Århundrets kokk fra Det amerikanske kulinariske institutt.

Bocuse har utgitt en rekke bøker, blant annet Bocuse à la carte (1986). Han har også lært opp mange kokker selv, som østerrikeren Eckart Witzigmann. I The Institute Paul Bocuse Worldwide Alliance går 13 universiteter sammen om å velge ut studenter til intensive fire måneder lange kurs ved Institut Paul Bocuse  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.