Faktaboks

Paul Bocuse
Uttale
bɔkˈy:z
Født
11. februar 1926, Collonges-au-Mont-d'Or, Frankrike
Død
20. januar 2018, Collonges-au-Mont-d'Or, Frankrike
Paul Bocuse i 2007
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Paul Bocuse var en fransk kokk. Han overtok i 1959 familiens restaurant i Collonges-au-Mont-d'Or ti kilometer nord for Lyon, og den celebre restauranten bærer nå hans navn. Bocuse ble i 1958, 1962 og 1965 tildelt stjerner i Michelinguiden og beholdt siden alle tre. Bocuse drev også en kjede med brasserier i Lyon. Han regnes for å være en av verdens fremste kokker noensinne.

Det nye franske kjøkken

Paul Bocuse var fra omkring 1970 en av de fremste representanter for det nye franske kjøkken, La nouvelle cuisine. Her skal det blant annet være utsøkte råvarer og kort tilberedningstid, raffinert og innbydende servert. Læremesteren hans var Fernand Point, som ofte kalles «det moderne franske kjøkkenets far».

Bocuse d'Or og utmerkelser

Et av verdens mest berømte kokkemesterskap heter Bocuse d'Or og er oppkalt etter Paul Bocuse, som hadde ideen til en slik konkurranse. Den første utgaven gikk av stabelen i 1987.

Bocuse har selv mottatt en rekke utmerkelser for sitt arbeid, blant annet den franske stats Commandeur de la Légion d'Honneur (kommandør i Æreslegionen) og tittelen Århundrets kokk fra Det amerikanske kulinariske institutt.

Annet

Bocuse utgav en rekke bøker, blant annet Bocuse à la carte (1986). Han lærte også opp mange kokker selv, som østerrikeren Eckart Witzigmann. I The Institute Paul Bocuse Worldwide Alliance går 13 universiteter fra hele verden sammen om å velge ut studenter til fire måneders intensive kurs ved Institut Paul Bocuse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg