Faktaboks

Erwin Schrödinger
Uttale
schrˈödinger
Født
12. august 1887, Wien, Østerrike
Død
4. januar 1961, Wien, Østerrike
Erwin Schrödinger

Erwin Schrödinger

Av /NTB Scanpix ※.

Erwin Schrödinger var en østerriksk fysiker som står bak den mest fundamentale likningen i kvantefysikk, kalt Schrödingerlikningen. Han fikk i 1933 Nobelprisen i fysikk for dette bidraget til kvantefysikken.

Forskning

Schrödinger tok sin doktorgrad i fysikk i Wien i 1910. Han ble etter hvert interessert i utviklingen av en fysisk teori kalt kvantemekanikk og hvordan denne kunne brukes til å forklare egenskapene til elektronene i atomer.

Schrödingers betydeligste arbeid er hans formulering av bølgemekanikken fra 1926, som er en bestemt matematisk formulering av kvantemekanikk, og spesielt schrödingerlikningen som er oppkalt etter han. Bølgemekanikk er en videreføring av Louis de Broglies teori om materiebølger, som handler om at materie har bølgeliknende egenskaper.

For utledningen av schrödingerligningen og hans bidrag til den bølgemekaniske beskrivelsen av kvantefysikk, ble han i 1933 tildelt Nobelprisen i fysikk sammen med Paul A. M. Dirac. Selv var han lite fornøyd med det dualistiske syn på materien, som handler om at materie kan forstås både som partikler og som bølger, og den statistiske fortolkning som hans teori vanligvis tas som uttrykk for. Han forsøkte derfor å føre sin teori videre til en enhetlig bølgeteori uten at dette lyktes.

I tillegg til kvantemekanikk, arbeidet Schrödinger også, i likhet med Albert Einstein, med en enhetlig feltteori for gravitasjon og elektromagnetisme. Han ga dessuten viktige bidrag til fargelæren.

Biografi

Etter doktorgraden i Wien i 1910 hadde Schrödinger en rekke akademiske stillinger:

Mellom 1940 og 1955 var han professor ved Det irske akademi og direktør for Institute for Advanced Studies i Dublin, et institutt som ble opprettet spesielt for ham. Etter at han hadde trukket seg tilbake, reiste han i 1956 tilbake til Wien, hvor han fra 1951 til sin død var æresprofessor.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg