Materiebølger er et kvantemekanisk konsept som benyttes til å beskrive materie som en bølge. På midten av 1920-tallet ble det eksperimentelt bekreftet at materie har egenskapene til en bølge.

Faktaboks

Uttale
matˈeriebølger

Historikk

I 1924 foreslo fysikeren Louis De Broglie at elektroner kunne beskrives i form av bølger. Hans hypotese om at elektroner hadde både partikkel- og bølgeegenskaper var motivert av at lys også hadde egenskapene til en partikler og bølger.

Bølgeegenskapene til elektroner ble eksperimentelt verifisert av fysikerne George Thomson samt Clinton Davisson og Lester Germer kort tid etter De Broglie sin hypotese. I disse eksperimentene ble elektroner sendt inn mot metallprøver og på den måten spredt i ulike retninger. Det resulterende spredningsmønstret viste utvetydig at elektronene oppførte seg som bølger under spredningen.

Beskrivelse

De Broglie utledet en likning som relaterte bevegelsesmengden til en partikkel med bølgelengden til den samme partikkelen. Teorien ble videreført i Erwin Schrödingers formulering av kvantemekanikken, hvor det ble utledet en likning som bølgefunksjonen til materie måtte tilfredsstille. Ifølge kvanteteorien kan all materie vise bølgeegenskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg