Erik Hivju (til høyre) spilte Pozzo i Nationaltheatrets oppsetning av Samuel Becketts Vente på Godot(2005). Til venstre Toralf Maurstad som Vladimir.

Nationaltheatret. Begrenset gjenbruk

Erik Hivju, norsk skuespiller. Debuterte på Nationaltheatret 1971 som Monsen i Hvem har det verst? av Helge Hagerup. Ansatt her siden 1971; opptrådte 1976–77 på Den Nationale Scene. Han begynte i det lyrisk-romantiske rollefaget, bl.a. som Lysander i En sommernattsdrøm og den unge Haakon i Kongsemnerne. Senere har han utviklet seg til en realistisk menneskeskildrer, bl.a. i Spöksonaten, Hvem er redd for Virginia Woolf?, Vinger av Sverre Udnæs og monologen Dommen. I Ibsen-året 1978 spilte han Allmers i Lille Eyolf. Til andre sentrale roller hører Helmer i Et dukkehjem, Claudius i Hamlet, Sigurd i Hærmennene på Helgeland og presten i Faderen. Videre må nevnes hans kritikerroste rolle som Sigmund Freud i Gjesten av Eric-Emmanuel Schmitt. I 1996 gjestet han Oslo Nye Teater i Dostojevskijs Idioten.

Mange filmroller; Amandaprisen 1988 for beste mannlige skuespillerprestasjon i Fjernsynsteatrets Tartuffe av Molière og han hadde rollen som Molte i fjernsynsserien Jul i Blåfjell (1999).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.