Erik Hivju (til høyre) spilte Pozzo i Nationaltheatrets oppsetning av Samuel Becketts Vente på Godot(2005). Til venstre Toralf Maurstad som Vladimir.

Nationaltheatret. Begrenset gjenbruk

Erik Hivju, norsk skuespiller. Debuterte på Nationaltheatret 1971 som Monsen i Hvem har det verst? av Helge Hagerup. Ansatt her siden 1971; opptrådte 1976–77 på Den Nationale Scene. Han begynte i det lyrisk-romantiske rollefaget, bl.a. som Lysander i En sommernattsdrøm og den unge Haakon i Kongsemnerne. Senere har han utviklet seg til en realistisk menneskeskildrer, bl.a. i Spöksonaten, Hvem er redd for Virginia Woolf?, Vinger av Sverre Udnæs og monologen Dommen. I Ibsen-året 1978 spilte han Allmers i Lille Eyolf. Til andre sentrale roller hører Helmer i Et dukkehjem, Claudius i Hamlet, Sigurd i Hærmennene på Helgeland og presten i Faderen. Videre må nevnes hans kritikerroste rolle som Sigmund Freud i Gjesten av Eric-Emmanuel Schmitt. I 1996 gjestet han Oslo Nye Teater i Dostojevskijs Idioten.

Mange filmroller; Amandaprisen 1988 for beste mannlige skuespillerprestasjon i Fjernsynsteatrets Tartuffe av Molière og han hadde rollen som Molte i fjernsynsserien Jul i Blåfjell (1999).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.