Game of Thrones

Serien Game of Thrones har vært HBOs flaggskip. Den ble sendt fra 2011 til 2019. Da siste sesong skulle sendes i 2019 opplevde HBO Nordic i Sverige en vekst på 200 000 nye abonnenter.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Game of Thrones er en amerikansk TV-serie basert på fantasy-bokserien A Song of Ice and Fire av George R. R. Martin. Første sesong hadde premiere i april 2011, deretter ble det lansert en ny sesong hvert år frem til 2017, mens den åttende og avsluttende sesongen ble sendt i 2019.

Handling og produksjon

Handlingen foregår i «De syv kongerikene», et føydalsamfunn med inspirasjon fra blant annet England under Rosekrigene og andre samfunn og hendelser fra middel- og senmiddelalderen.

Game of Thrones, som er skapt av David Benioff og D. B. Weiss, er spilt inn i Marokko, USA og over store deler av Europa. Serien har flere hundre skuespillere, og noen av de mest sentrale er Peter Dinklage, Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke, Maisie Williams, Kit Harrington, Charles Dance og norske Kristofer Hivju.

Mottakelse

Game of Thrones er en av de største kommersielle suksessene til betalingskanalen Home Box Office (HBO), og de første sesongene fikk gjennomgående gode kritikker. Serien har imidlertid i de senere sesongene blitt mer omdiskutert, og enkelte kritikere har stemplet produksjonen som både repeterende og spekulativ voldelig.

Uavhengig av dette har Game of Thrones hele tiden vært en stor vinner under ulike internasjonale prisutdelinger. Fantasyserien har blant annet vunnet hele 59 Emmy-priser, noe som er rekord for en TV-serie.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg