Boken ble utgitt på Gyldendal forlag i København i desember 1879. Førsteopplaget på 8000 bøker ble solgt i løpet av en måned. I løpet av to måneder var stykket satt opp på de viktigste teaterscenene i Skandinavia, og i 1880 ble Et dukkehjem satt opp i Tyskland.
At Nora forlot mann og barn var helt uhørt i 1879, og stykket skapte stor debatt i avisene. Da stykket skulle settes opp i Tyskland, fikk Ibsen høre at teateret ville lage en ny slutt. Han skrev derfor selv motvillig en ny slutt hvor Nora ikke gikk, men ble hos familien.
Et dukkehjem markerte et nytt høydepunkt i det realistiske dramaet som følge av Ibsens medrivende intrige og hans levende personer og dialoger. Den danske forfatteren Valdemar Vedel skrev til Ibsens 70-årsdag i 1898 at «aldrig havde man […] levet med i et hjem med en sådan illusionens styrke» og at «[t]alen faldt skuepillerne så muntert på læberne, og tilhørerne så talt i øret, så det fra nu af næsten med det samme var bleven umuligt både at fremsige og at høre på romantikernes jamber og skrevne replikprosa».
Blant innvendingene som har vært reist mot skuespillet har vært at Helmer-skikkelsen nærmest blir for karikert negativ, selv om han utvilsomt også elsker Nora. Noras melodramatiske dødsfantasier ligger også på et vis utenfor den realistiske rammen. Det har dessuten vist seg vanskelig for en skuespiller å vise Noras utvikling fra i første akt å være Helmers «lærkefugl» og «ekorn» til i siste akt å utvikle seg til et veltalende og kompromissløst feministisk ikon. Litteraturhistorikeren Francis Bull mener likevel at Ibsen har vært klar nok her:
«Jo nøyaktigere man leser stykket, dess tydeligere ser man […] at Ibsen har lagt stor vekt på å holde sammenheng i figuren: han har gjennom mangfoldige ord og småtrekk antydet at Nora spiller lerkefugl, fordi hennes far og hennes mann gjerne har villet se henne slik, men at det i virkeligheten er krefter i henne til noe annet og mer, og at det hylster av barnlighet som omgir puppen, er ferdig til å briste. Hennes tvil på Helmers ord og karakterstyrke spirer alt i de første aktene, enda hun ikke gjør seg det helt klart; og på den annen side bevarer hun også etter krisen en slags barnlighet, – en primitiv naturs ufordervede instinktmoral, og en hellig naiv tro på at de ideale krav skal og kan fastholdes uten avslag.»
Kommentarer (1)
skrev Mats Linder
Var vel slik at første utgave av et Dukkehjem var «Nora oder Ein Puppenheim», utgitt av Reclam i november 1879.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.