Kai Remlov

Faktaboks

Kai Remlov
Født
30. desember 1946, Oslo
Kai Remlov sammen med blant andre Trine Wiggen (til venstre) og Kjersti Sandal (til høyre) i Nationaltheatrets forestilling Ibsenmaskin (2010). Forestillingen, som var inspirert av Henrik Ibsens tolv samtidsskuespill, var et bestillingsverk til Ibsenfestivalens 20 års-jubileum.
/Scanpix.

Artikkelstart

Kai Remlov er en norsk skuespiller som i nesten hele sin karriere har vært ansatt ved Nationaltheatret. Han har også spilt i flere filmer. Remlov ble tildelt Per Aabels ærespris i 2007.

Teaterkarriere

Kai Remlovs første større teaterrolle var som Romeo i William Shakespeares Romeo og JulieRiksteatret i 1971. Han ble ansatt ved Nationaltheatret i 1973. Til hans roller der hører Audun i Ballerina av Arne Skouen (1976), Peter i Vinger av Sverre Udnæs (1977), Elias Rukla i Genanse og verdighet av Dag Solstad (2000) og Willy Brandt i Demokrati av Michael Frayn (2005). Rollen som Rukla ga ham den skandinaviske nasjonalteaterprisen og en nominasjon til Heddaprisen, og forestillingen ble sendt på norsk turné med Riksteatret.

Remlov spilte roller i flere av Stein Winges Shakespeare-oppsetninger: Richard III (1974), Johan uten land (1983), Richard II (1984) og Kong Lear (1989). Av Ibsen har han blant annet spilt Einar i Brand (1978), Hjalmar Ekdal i Vildanden (1986 og igjen i 1991) og Jørgen Tesman i Hedda Gabler (1988). Han medvirket dessuten i Sebastian Hartmanns Ibsenmaskin (2010), og han gjestet Trøndelag Teater som Arnold Rubek i Når vi døde våkner (2014).

Kai Remlov var sentral i Tore Vagn Lids Kill Them All (2013) om finanskrisen og i Toril Goksøyr og Camilla Martens' Omsorg om eldreomsorg samme år. Hans siste rolle før han offisielt gikk av med pensjon var som Gamle Ekdal i Thorleifur Örn Arnarssons sammenslåtte Vildanden + En folkefiende: Enemy of the Duck (2016). Etterpå har han spilt i Overføring, som ble skapt av Tyra Tønnessen for Det Norske Teatret og Nationaltheatret med et lag av veteranskuespillere, blant dem Toralv Maurstad, Wenche Medbøe og Britt Langlie, og han tolket rollen som David i Vega scenes åpningsforestilling Goliat, skrevet av Maria Tryti Vennerød (2018).

Filmroller

Kai Remlov hadde sin filmdebut i Arne Skouens Pastor Jarman kommer hjem i 1958, og har siden hatt filmroller blant annet Erik Gustavsons Herman etter Lars Saabye Christensen (1990), i Unni Straumes Thranes metode etter Øystein Lønn (1998) og i Bent Hamers O'Horten (2007).

Kai Remlov er bror av dramaturg og teatersjef Tom Remlov.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg