Faktaboks

Tyra Tønnessen

Tyra Bondevik Tønnessen

Født
18. mai 1967, Trondheim

Tyra Tønnessen er en norsk sceneinstruktør og dramatiker, tidligere sufflør, inspisient, scenetekniker og skuespiller. Hun vant Heddaprisen 2014 i klassen for beste regi for sine iscenesettelser av Ekte kjærlighet, med manus av henne selv etter skrifter av Camilla Collett, (Agder Teater, 2013), og Besøk av gammel dame av Friedrich Dürrenmatt (Trøndelag Teater, 2014).

Teaterarbeid

Tyra Tønnessen er utdannet regissør fra Statens Teaterhøgskole og har en doktorgrad i skuespillerkunst ved samme sted. Hun har også en cand.mag.-grad med fagene litteratur, historie og drama, film og teater.

Hun debuterte som regissør med Mutter Courage ved Trøndelag Teater i 2001, en oppsetning som ble nominert til Heddaprisen både i klassen for beste forestilling og i klassen for beste regi i 2002. Hun har senere vært nominert til regiprisen også for Skråninga, basert på Carl Frode Tillers debutroman og satt opp ved Det Norske Teatret i samarbeid med hennes eget kompani Nomade Produksjoner (premiere u 2004, nominasjon i 2005), og for Henrik Ibsens Vi døde våkner (Trøndelag Teater i 2015, nominasjon i 2016; denne ble også nominert i klassen for årets forestilling).

Som dramatiker ble hun nominert til den norske Ibsenprisen for sitt manus til familiemusikalen Påfuglen i 2016 (Trøndelag Teater i 2015, egen regi), og til Heddaprisen for beste scenetekst for Søndagsskolen i 2018 (Trøndelag Teater i 2017, også den i egen regi). Påfuglen ble dessuten nominert til Heddaprisen for beste barne- og ungdomsforestilling.

Tyra Tønnessen har både skrevet manus til og regissert en rekke forestillinger. Blant dem er musikalen Rock'n Roll Wolf (Trøndelag Teater 2011) samt videreføringene Rockeulven og Ulven (Nationaltheatret i 2011 og 2018), Julemiddag (inspirert av Thornton Wilder, Nationaltheatret i 2014, med gjenoppsetninger flere år) og Overføring (Det Norske Teatret i samarbeid med Nationaltheatret, 2017). I Benoni og Rosa, som var Hålogaland Teaters åpningsforestilling i nytt hus i 2005, dramatiserte hun Knut Hamsun, mens Tarjei (Nationaltheatret 2018) var en dramatisering av bøker av Helga Flatland.

Blant hennes øvrige regioppgaver er Spelet om Heilag Olav (2003 og 2004), Strindbergs Dødsdansen (Hålogaland Teater i 2003, Heddanominert i klassen for årets forestilling), Friedrich Schillers Maria Stuart ved Nationaltheatret (2004) og Ibsens Et Dukkehjem, i en dobbeltforestilling der kjønnsrollene ble snudd i den ene versjonen (Hålogaland Teater i 2008). Hun regisserte Banrøv av Anita Haarberg (Trøndelag Teater i 2002), En bagatell av Nathalie Sarraute (Nationaltheatret i 2006), Tilbakekomstene av Fredrik Brattberg (Nationaltheatret i 2012) og samme dramatikers Sørsiden (Den Nationale Scene i 2019).

Tyra Tønnessen er gift med skuespiller og tidligere teatersjef Nils Johnson.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg