treskjærer

Treskjæreren former og utsmykker gjenstander i tre. Fra gammelt av har yrket vært en del av folkekunsten.

Treskjærere har arbeidet i Norge fra svært gammel tid. Om det vitner blant annet treskurden på vikingskipene og stavkirkene. Fra middelalderen av opptrer treskjærere som «bilthuggere» eller «biltsnidere» og setter i høy grad sitt preg på kirkeinteriøret. Det var aldri så mange treskjærere i Norge at de hadde eget laug, men de sto tilsluttet snekkerlauget. Enkelte norske treskjærere ble medlemmer av Københavns treskjærerlaug da det ble opprettet i 1741. I 1948 ble treskjæring eget håndverksfag.

Utdanning

I dag skjer utdanningen i Norge ved to år i skole og to år i lære. Skoleutdanningen består av ett år med design og håndverk og ett år med design og trearbeid. Utdanningen avsluttes med en svenneprøve. Med fem års allsidig praksis i faget og en teoriprøve er det mulig å gå opp som praksiskandidat.

I 2013 var det én kandidat som gikk opp til svenneprøven i treskjærerfaget. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven. Per 2014 er det to personer som har status treskjærermester i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg