Faktaboks

Erich Heckel
Født
31. juli 1883, Döbeln, Tyskland
Død
27. januar 1970, Radolfzell, Tyskland
Søsken

Erich Heckels Søsken er et maleri fra 1911.

© /KF-arkiv ※ BONO.
Lisens: Vernet verk

Erich Heckel var en tysk maler og grafiker. Han var en de mest fremtredende representantene for tysk ekspresjonisme og en av grunnleggerne av kunstnergruppen Brücke i Dresden i 1905.

Heckel utdannet seg som arkitekt og var i hovedsak selvlært som kunstner. Hans tidlige arbeider bar, i likhet med resten av Brücke-medlemmene, preg av inspirasjon fra Vincent van Gogh, Edvard Munch og Henri Matisse. Etter hvert utviklet både Heckel og resten av gruppen et mer særegent formspråk som i større grad viste innflytelse fra primitivistisk kunst fra Stillehavsøyene og Afrika samt tysk renessansekunst, spesielt Cranach og Dürer. Fargesprakende nakenakter skildret i naturen eller i kunstnerstudioet var hovedmotivene.

I 1911 forflyttet Brücke-gruppen seg til Berlin. Heckels kunst gikk den påfølgende tiden gjennom både stilmessige og motivmessige forandringer. Fargepaletten hans ble mer dempet og mørkere, formene ble mer kantete, og komposisjonen bar langt tydeligere preg av å være geometrisk oppbygget. Motivene uttrykte oftere melankoli, ettertenksomhet og spiritualitet fremfor den vitalistiske tematikken som dominerte Dresden-perioden. Han begynte også å illustrere litterære verk – særlig var han opptatt av den russiske forfatteren Fjodor Dostojevskij. Årene før utbruddet av den første verdenskrig blir gjerne regnet som den mest fremgangsrike perioden i Heckels kunstnervirke.

På 1920-tallet engasjerte Heckel seg i kulturpolitiske spørsmål, blant annet var han innom Die Novembergruppe, og han fortsatte et aktivt kunstnervirke frem til naziregimet stemplet hans verk som «entartet». I 1937 ble 729 av hans verk konfiskert fra tyske museer. Heckel trådte tilbake i tysk kunstliv etter krigen og var også professor ved kunstakademiet i Karlsuhe fra 1949 til 1955. Ved siden av malerier hadde han fremfor alt en stor produksjon innen grafikk – spesielt var tresnittet et viktig medium.

Heckel er representert med to malerier – Badende ved skogstjern (1910) og Fiolinspilleren (1912) – i Nasjonalgalleriet (deponert av Sparebankstiftelsen DNB). I tillegg er 23 grafiske verk i museets eie.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Erich Heckel

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg