Eksellense var i gamle dager en tittel for forskjellige konger og de tyske keiserne, fram til majestet-tittelen kom i bruk. Siden ble eksellense en tittel for stattholdere og høye verdighetsinnehavere, men i nyere tid er tittelen trengt tilbake slik at den bare føres av sendemenn, statenes høyeste militære og sivile embetsmenn.

Faktaboks

Uttale
eksellˈense
Etymologi
av latin excellentia ‘fortreffelighet, fremragenhet’

I Danmark brukes eksellense om alle som er i første rangklasse, mens i Sverige kalles nå bare statsministeren, utenriksministeren og riksmarskalken eksellense. I Norge var de to statsministrene eksellenser fram til unionsoppløsningen i 1905.

Det finnes ingen offisiell liste over hvem som omfattes av begrepet eksellense i Norge i dag, men det brukes om statsoverhoder, ambassadører, biskoper og ministre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Øystein Johansen

Hei! I Norge i dag er det kun to ministre i regjeringen; statsministeren og utenriksministeren. Disse er regjeringens eneste eksellenser.

svarte Marion Godager Tveter

Hei Øystein! Vi tok en avsjekk med Utenriksdepartementet, og har oppdatert artikkelen deretter. Takk for at du kommenterte! Vennlig hilsen Marion i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg