Faktaboks

Clemens von Metternich

Klemens von Metternich

Fullt navn: Clemens Wenzel Nepomuk Lothar, Fürst von Metternich-Winneburg zu Beilstein

Uttale
mˈetternich
Født
15. mai 1773, Koblenz, Østerrike
Død
11. juni 1859, Wien, Østerrike
Clemens von Metternich
Clemens von Metternich var Østerrikes utenriksminister fra 1809 til 1848.
Av .

Clemens von Metternich var en østerriksk politiker og diplomat. Han var Østerrikes utenriksminister fra 1809 til 1848, og var blant de ledende politikerne på Wienerkongressen (1814–1815) etter napoleonskrigene. Han var tilhenger av konservatisme, og var opptatt av å stabilisere forholdene i Europa etter krigsårene. Metternich var en av de mest betydningsfulle statsmenn i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.

Politiker og diplomat

Metternich var sendemann i Dresden i 1801–1803, i Berlin i 1803–1805 og i Paris i 1806–1809. Han ble utenriksminister etter Østerrikes nederlag i napoleonskrigene i 1809. Hans mål var å fjerne Russland fra Frankrike og selv komme på god fot med Napoleon. Han arbeidet ivrig for Napoleons ekteskap med keiser Frans 1s datter, Marie Louise. Etter Napoleons nederlag ønsket Metternich å opprettholde Frankrike som motvekt mot Russland og Preussen. På kongressen i Wien skaffet han Østerrike en sterk posisjon gjennom sitt forhandlingstalent.

Etter fredsslutningen ville han stabilisere forholdene i Europa etter napoleonskrigene ved å motsette seg alle territoriale endringer og å slå ned all revolusjonær virksomhet. Han voktet særlig nøye de nasjonale og revolusjonære bevegelsene i Tyskland og Italia, og fikk satt igjennom Karlsbad-beslutningene i 1819 som strammet til politistyret i de tyske statene. Etter oppstander i Italia i 1820 fikk Østerrike i oppdrag av de andre stormakter å gjenopprette ro og orden. Samholdet innen alliansen ble svekket da Storbritannia forlot den i 1822.

Metternichs system fikk sitt dødsstøt i 1848, da februarrevolusjonen brøt ut flere steder i Europa. Da urolighetene også nådde Wien, måtte han trekke seg tilbake og flyktet til Storbritannia. Hans fall ble hilst med jubel av Europas folk fordi han var blitt et symbol på fyrstenes underkuelsespolitikk. Sine siste år tilbrakte han igjen i Wien. Metternichs innstilling var ikke preget av den romantiske konservatisme som kom til uttrykk i betegnelsen «den hellige allianse», men av hans rasjonalisme og kynisme i realpolitikken.

Titler

Metternich var av fyrsteslekt; han var greve av Metternich-Winneburg og greve av Königswärt, og ble i 1818 hertug av Portella.

Utgivelser

Aus Metternichs nachgelassenen Papieren ble utgitt av sønnen Richard Metternich i 1880–1884.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Her har noe gått alvorlig galt i starten på artikkelen. Artikkelen bør hete Clemens von Metternich, eventuelt Clemens Wenzel von Metternich. Hans fulle navn og tittel kan eventuelt stå i boksen, og det samme skal jo hans fødsels- og dødsdato gjøre. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Marte Ericsson Ryste

Hei, takk for rydding av denne artikkelen. Det er et teknisk problem med faktaboksen, men jeg godkjenner når det lar seg gjøre. Hilsen Marte

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg