Clemens, Fürst von Metternich. Utsnitt av portrettmaleri av François Gérard.

Metternich, Clemens, Fürst von av GNF/KF/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Clemens von Metternich, østerriksk statsmann, en av de mest betydningsfulle statsmenn i Europa på begynnelsen av 1800-tallet. Metternich var sendemann i Dresden 1801–03, i Berlin 1803–05 og i Paris 1806–09, og ble utenriksminister etter Østerrikes nederlag i Napoleonskrigene 1809. Metternich var av fyrsteslekt; han var greve av Metternich-Winneburg og greve av Königswärt og ble i 1818 hertug av Portella.

Hans mål var å fjerne Russland fra Frankrike og selv komme på god fot med Napoleon; han arbeidet ivrig for Napoleons ekteskap med keiser Frans 1s datter, Marie Louise. Etter Napoleons nederlag ønsket Metternich å opprettholde Frankrike som motvekt mot Russland og Preussen. På kongressen i Wien skaffet han Østerrike en sterk posisjon gjennom sitt forhandlingstalent.

Etter fredsslutningen ville han stabilisere forholdene i Europa ved å motsette seg alle territoriale endringer og å slå ned all revolusjonær virksomhet. Han voktet særlig nøye de nasjonale og revolusjonære bevegelser i Tyskland og Italia, og fikk satt igjennom Karlsbad-beslutningene 1819 som strammet til politistyret i de tyske stater. Etter oppstander i Italia 1820 fikk Østerrike i oppdrag av de andre stormakter å gjenopprette ro og orden. Samholdet innen alliansen ble svekket da Storbritannia forlot den 1822.

Metternichs system fikk sitt dødsstøt 1848. Da urolighetene også nådde Wien, måtte han trekke seg tilbake og flyktet til Storbritannia. Hans fall ble hilst med jubel av Europas folk fordi han var blitt et symbol på fyrstenes underkuelsespolitikk. Sine siste år tilbrakte han igjen i Wien. Metternichs innstilling var ikke preget av den romantiske konservatisme som kom til uttrykk i betegnelsen «den hellige allianse», men av hans rasjonalisme og kynisme i realpolitikken. Aus Metternichs nachgelassenen Papieren ble utgitt av sønnen Richard Metternich (1880–84).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. oktober 2015 skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Her har noe gått alvorlig galt i starten på artikkelen. Artikkelen bør hete Clemens von Metternich, eventuelt Clemens Wenzel von Metternich. Hans fulle navn og tittel kan eventuelt stå i boksen, og det samme skal jo hans fødsels- og dødsdato gjøre. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

22. oktober 2015 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei, takk for rydding av denne artikkelen. Det er et teknisk problem med faktaboksen, men jeg godkjenner når det lar seg gjøre. Hilsen Marte

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.