Wilayat Sinai

Artikkelstart

Wilayat Sinai ("Sinai-provinsen") er en egyptisk jihadistgruppe og terroristorganisasjon tilsluttet Den islamske stat (IS). Dette har på 2000-tallet vært den mest aktive og slagkraftige jihadistgruppe i Egypt.

Wilayat Sinai er fra 2014 en videreføring av Ansar Bayt al-Maqdis, som vokste fram i kjølvannet av opprøret i Egypt i 2011–2012, og særlig etter de militæres maktovertakelse i 2013, da Det muslimske brorskap ble fjernet fra makten. Ansar Bayt al-Maqdis opererte i flere deler av landet, men med størst aktivitet i Sinai. Gruppen besto både av egyptere og jihadister fra andre land, og var tilknyttet al-Qaida. Den rekrutterte blant annet offiserer fra det egyptiske forvaret.

Med tilknytningen til IS fra 2014 styrket gruppen sin militære evne, blant annet til koordinerte angrep mot egyptiske sikkerhetsstyrker, så vel som mot sivile mål. Det ble også rettet angrep mot mål i Israel, men innsatsen har i hovedsak vært rettet mot den egyptiske stat. Blant de mest kjente er angrepene mot en buss med koreanske turister nær Taba i 2014, mot Italias konsulat i Kairo i 2015 og nedskytingen av et russisk passasjerfly over Sinai i 2015, med 224 omkomne.

Jihadistenes aktivtet har ført til at Egypt har styrket sitt militære nærvær særlig i det nordlige Sinai. Dette er formelt i strid med fredsavtalen mellom Egypt og Israel fra 1979, men har skjedd i politisk forståelse med Israel, som også har bistått Egypt med etterretningsinformasjon i kampen mot jihadistene. Det er rapporert at Israel, i samforstand med Egypt, skal ha angrepet jihadistmål i Sinai, men dette er avvist av de to land. Jihadistene har angrepet fredsstyrken Multinational Force and Observers (MFO) i Sinai, som også har norske offiserer.

Egypts nye president, Abdel Fattah al-Sisi, erklært i 2013 krig mot terror. Fra 2015–2016 har egyptiske myndigheter trappet opp kampen mot Wilayat Sinai, og skal ha påført gruppen betydelige tap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg