Port Said

Port Said har vært en viktig havneby siden grunnleggelsen. Slik så sentrale deler av byen ut i 1926.
Port Said San Diego Museum of Man. CC BY NC 2.0
Port Said ligger ved Middelhavet, ved den nordlige innseilingen til Suezkanalen (øverst i bildet), som skiller Sinaihalvøya (til høyre) fra resten av Egypt på det afrikanske kontinentet (til venstre).
Suezkanalen av . CC BY NC 2.0

Port Said er en by i Egypt ved Suezkanalens munning i Middelhavet, på landtangen mellom Manzalasjøen og havet, som i 2004 hadde 538 400 innbyggere. Port Said har en stor og viktig havn, som er beskyttet av moloer. Den ytre moloen er 5,5 km lang og har et 53 m høyt fyr.

Faktaboks

Også kjent som
arabisk Bur Sa'id

Byen har blant annet kjemisk, tekstil-, kosmetikk- og næringsmiddelindustri, et historisk museum og et militærmuseum.

Historie

Port Said ble grunnlagt 1859 og oppkalt etter kediven Said (1854–1863). Port Said og Port Fuad like overfor (bygd i 1920-årene som boligkvarter for arbeiderne ved de veldige tørrdokkene) led betydelig skade ved britiske og franske luftangrep og andre militæroperasjoner under Suezkrisen i 1956 og Seksdagerskrigen i 1967.

Rundt gjenåpningen av Suezkanalen, etter stengeperioden fra 1967 til 1975, ble det gjennomført betydelige gjenreisningsarbeider, og Port Said gjenvant sin tradisjonelle stilling som Egypts nest viktigste havn etter Alexandria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg