Port Said

Port Said ligger ved Middelhavet, ved den nordlige innseilingen til Suezkanalen (øverst i bildet), som skiller Sinaihalvøya (til høyre) fra resten av Egypt på det afrikanske kontinentet (til venstre).
Port Said har vært en viktig havneby siden grunnleggelsen. Slik så sentrale deler av byen ut i 1926.
San Diego Museum of Man.
Lisens: CC BY NC 2.0

Port Said er en by nordøst i Egypt ved Suezkanalens munning i Middelhavet, på landtangen mellom Manzalasjøen og havet. Byen har rundt 749 370 innbyggere (2017), og er hovedstad i guvernementet med samme navn.

Faktaboks

Også kjent som
arabisk Bur Sa'id

Port Said har en stor og viktig havn, som er beskyttet av moloer. Den ytre moloen er 5,5 km lang og har et 56 meter høyt fyr, det høyeste fyrtårnet i Afrika. Port Said er tvillingby med Port Fuad som ligger på den andre siden av kanalen, og som er sammenkoblet med byen med ferger.

Byen har blant annet kjemisk, tekstil-, kosmetikk- og næringsmiddelindustri, et historisk museum og et militærmuseum.

Historie

Port Said ble grunnlagt i 1859 under konstruksjonen av Suezkanalen, og er oppkalt etter kediven Muhammad Said (1854–1863), som styrte Egypt på vegne av den osmanske sultanen på dette tidspunktet. Port Said utviklet seg raskt til en betydningsfull havn ved ferdigstillingen av kanalen, og supplerte kull til skipene som passerte gjennom kanalmunningen.

Port Said og Port Fuad like overfor (bygd i 1920-årene som boligkvarter for arbeiderne ved de store tørrdokkene) led betydelig skade ved britiske og franske luftangrep og andre militæroperasjoner under Suezkrisen i 1956 og Seksdagerskrigen i 1967.

Rundt gjenåpningen av Suezkanalen, etter stengeperioden fra 1967 til 1975, ble det gjennomført betydelige gjenreisningsarbeider, og Port Said gjenvant sin tradisjonelle stilling som Egypts nest viktigste havneby etter Alexandria.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg