La Silla
La Silla observatoriet i skumringen. Tåken i Atacama-ørkenen gløder hvitt, men teleskopene ligger i fjelltoppene over skyene. Lysstripen i bakgrunnen kommer fra biler, men utenom dem er det lite lys som kan forstyrre teleskopene.
Av /ESO.
Lisens: CC BY 3.0

European Southern Observatory (ESO) ble grunnlagt i 1962 for å etablere og operere et astronomisk observatorium utstyrt med store, toppmoderne instrumenter. ESO disponerer tre store observatorier i Chile, hvor stjernehimmelen er en av de mørkeste og klareste på Jorden.

Faktaboks

Også kjent som
Det europeiske sørobservatorium engelsk: European Southern Observatory, forkortet ESO

ESO drives i fellesskap av 16 medlemsland (per 2020): Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Italia, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland og Østerrike, i tillegg til vertsstaten Chile. Det europeiske hovedkvarter er i Garching, nær München i Tyskland. Ved siden av hovedkvarteret ligger planetariet og besøkssenteret Supernova, som åpnet i 2018.

Paranal-observatoriet

VLT på Paranal
Paranal-observatoriet. I forgrunnen sees Very Large Telescope, som består av fire teleskop med diameter på 8.2 meter og fire hjelpeteleskoper. I bakgrunnen sees VST og VISTA.

Paranal-observatoriet befinner seg på fjellet Cerro Paranal på 2600 meter over havet og 130 kilometer sør for Antofagasta. Paranal-observatoriet huser verdens største og mest avanserte teleskop, Very Large Telescope (VLT). VLT har vært i drift siden 1998 og består av fire identiske teleskoper med 8,2-meters diameter som kan brukes hver for seg eller sammen. Det har også fire hjelpeteleskoper med diameter 1,8 meter.

På Paranal ligger også kartleggingsteleskopene Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) og VLT Survey Telescope (VST), samt planetjegerne SPECULOOS og The Next-Generation Transit Survey (NGTS).

La Silla-observatoriet

La Silla-observatoriet har vært sentralt for ESO siden 1960-tallet. Det befinner seg i Atacama-ørkenen 600 kilometer nord for Santiago i Chile og 2400 meter over havet. La Silla-observatoriet består av flere optiske teleskoper med diametre opp til 3,6 meter.

Chajnantor

ALMA
ALMA-observatoriet på Chajnantor-platået, 5000 moh. i de chilenske Andesfjellene. De store antennene har en diameter på 12 meter, mens 12 mindre antenner med 7 meters diameter utgjør ALMA Compact Array (ACA). I horisonten sees fjellene Cerro Chajnantor, Cerro Toco og Juriques (fra venstre mot høyre). Bildet ble tatt i desember 2012, fire måneder før innvielsen av ALMA.

Det gigantiske radioteleskopet Atacama Large Millimeter Array (ALMA) befinner seg på Chajnantor-sletten i Chile på 5000 meter over havet. Teleskopet har vært i drift siden 2011. ALMA består av 66 radioantenner med 12-meters diameter spredt utover et område på 16 kilometer i diameter. Radioantennene fungerer som et enormt interferometer og avstanden mellom antennene kan varieres. ALMA observerer elektromagnetisk stråling med rundt én millimeters bølgelengde.

ALMA er bygd og drevet i samarbeid med National Astronomical Observatory of Japan (NAOJ) og National Radio Astronomy Observatory (NRAO).

Cerro Armazones

ESO er i ferd med å bygge Extremely Large Telescope (ELT) på Cerro Armazones. ELT vil bli verdens største optiske/nær-infrarøde teleskop med en speildiameter på 39 meter. Teleskopet forventes å stå ferdig i 2024.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg