Dyreliv i Iran

Steinbukk Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Dyrelivet i Iran er preget av arter som er tilpasset steppe- og ørkenmiljø. De fleste artene er palearktiske (bjørn, gaupe, villsvin, hjort), men det finnes innslag både fra indisk og afrikansk fauna.

En liten bestand av kaspisk tiger finnes muligens ennå i skoglandet sør for Kaspiske hav, men løven ble trolig utryddet i 1930-årene.

Leopard forekommer i avsidesliggende strøk og en liten gepardbestand (omlag 200 dyr) finnes på steppene i øst. Asiatisk muflonsau, steinbukk, kongeørn og gribber lever i fjellene. Steppe- og halvørkenfaunaen omfatter stripehyene, ulv, gullsjakal, rever, småkatter, marmorilder, onager (villesel), persia- og dorkasgaselle. Baktriakamel og dromedar er husdyr, men finnes ikke i vill tilstand.

Det er observert 520 fuglearter i Iran. Gribber, hønsefugler og mange lerke- og steinskvettarter har stor utbredelse. Kirkeugle, blåråke, hærfugl og bieter finnes over hele landet. Den hærfugllignende iranløpekråken er stedegen og finnes bare i ørkenstrøk. Det er mer enn 100 krypdyrarter. Mye fisk fanges i det Kaspiske hav og Indiske hav.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg