Dromedaren er et viktig husdyr som antakelig først ble tammet av arabiske nomader. Ikke kjent i vill tilstand, men rømte dyr har etablert viltlevende bestander, bl.a. i Australia.

Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Dromedar, eller enpuklet kamel, er en partået klovdyrart i kamelfamilien. Dromedaren har en ryggpukkel i motsetning til kamelens to.

Dromedaren er noe mindre og virker slankere enn kamelen. Den har litt lysere hårkledning som kan variere, og det er mange raser.

Dromedarer som husdyr

Dromedaren er et viktig husdyr i sørvestlige Asia og Nord-Afrika. Dromedaren er hurtigere enn kamelen og brukes først og fremst som ridedyr. Ridedyrene er langbente, slanke og raske dyr, mens trekkdyrene er kraftigere, tunge og meget sterke. Dromedarer er passgjengere. 

De ble sannsynligvis først temmet av arabiske nomader. Dromedarer er kjent som tamdyr i Palestina allerede i det 11. århundre fvt. Etter flere arkeologiske funn regner man med at de har vært holdt som tamdyr i Nordøst-Afrika allerede i steinalderen.

Den kjennes ikke i vill tilstand og  på 1800-tallet ble et stort antall dromedarer, men også noen topuklete kameler, innført til Australia som transportdyr. Etterhvert som veier og jernbane ble anlagt ble mange dyr forlatt, og en viltlevende bestand etablerte seg. I dag regner man med at det finnes flere hundre tusen viltlevende dromedarer i de tørre sentrale og vestlige delene av landet.

Dromedarer har i dag sin utbredelse gjennom hele Sahara, over Arabia til Iran, Afghanistan og Nord-India. De har også vært innført til Italia, Spania, Amerika, Cuba og Australia.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.