Dromedar
To dromedarer parer seg. Foto fra Saudi-Arabia.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Dromedar

Dromedaren er et viktig husdyr som antakelig først ble temmet av arabiske nomader. Den er ikke kjent i vill tilstand, men rømte dyr har etablert viltlevende bestander, blant annet i Australia.

Dromedar
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Dromedar, eller enpuklet kamel, er en partået klovdyrart i kamelfamilien. Dromedaren har én ryggpukkel i motsetning til kamelens to.

Faktaboks

Uttale
dromedˈar
Etymologi
av gresk ‘løp’
Vitenskapelig navn
Camelus dromedarius
Beskrevet av
Carl von Linné, 1758

Beskrivelse

Dromedaren er noe mindre og virker slankere enn kamelen. Den har litt lysere hårkledning som kan variere, og det fins mange raser.

Dromedarer som husdyr

Dromedar
Dromedarer brukes som ride- og fraktdyr. Foto fra Wadi Rum, Jordan.
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Dromedaren er et viktig husdyr i sørvestlige Asia og Nord-Afrika. Den er hurtigere enn kamelen og brukes først og fremst som ridedyr. Ridedyrene er langbente, slanke og raske dyr, mens trekkdyrene er kraftigere, tunge og meget sterke. Dromedarer er passgjengere.

De ble sannsynligvis først temmet av arabiske nomader. Dromedarer er kjent som tamdyr i Palestina allerede i det ellevte århundre fvt. Etter flere arkeologiske funn regner man med at de har vært holdt som tamdyr i Nordøst-Afrika allerede i steinalderen.

Ville dromedarer

Den kjennes ikke i vill tilstand og på 1800-tallet ble et stort antall dromedarer, men også noen topuklete kameler, innført til Australia som transportdyr. Etter hvert som veier og jernbane ble anlagt ble mange dyr forlatt, og en viltlevende bestand etablerte seg. I dag regner man med at det finnes flere hundre tusen viltlevende dromedarer i de tørre sentrale og vestlige delene av landet.

Utbredelse

Dromedarer har i dag sin utbredelse gjennom hele Sahara, over Arabia til Iran, Afghanistan og Nord-India. De har også vært innført til Italia, Spania, Amerika, Cuba og Australia.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dromedar
Camelus dromedarius
GBIF-ID
9055455

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg