Faktaboks

Dover
Uttale
dˈouvə
Dover

Kalkklippene ved Dover. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.

Dover er en by i Storbritannia, England, i grevskapet Kent, ved Doverstredet, det smaleste området i Den engelske kanal. Byen har 31 022 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Dover er den havnen som ligger nærmest det europeiske kontinentet og er det viktigste britiske overfartsstedet med fergeforbindelse til Calais og Dunkerque i Frankrike. Fergetrafikken avtok ikke etter åpningen av forbindelsen Eurotunnelen mellom Frankrike og Storbritannia i 1994 slik mange trodde, men har økt selv om antallet destinasjoner er redusert.

Doverstredet er den mest trafikkerte skipsleden i verden, og havnen i Dover er Europas travleste. Rundt 5 millioner passasjerer og 13 millioner biler passerer havnen årlig. 17 prosent av alt gods til eller fra Storbritannia skipes via Dover, som også er Englands viktigste cruisehavn.

Byen er omgitt av kalkklipper, de velkjente «hvite klippene ved Dover» som er opptil 107 meter høye.

Bybildet domineres av Dover Castle (1100- og 1200-tallet) som ligger høyt over byen.

Dover, romernes (Portus) Dubris, var endepunkt for romernes vei Watling Street og en viktig havn. Her lå en romersk, senere angelsaksisk, borg. I normannisk tid i det 11. århundre ble Dover en av Cinque Ports.

Dover var i første verdenskrig en viktig flåtehavn og i 1940 hovedhavn for evakueringen av Dunkerque. Under andre verdenskrig i 1940–1944 ble byen sterkt skadd av bombeangrep og beskytning med langtrekkende tysk artilleri fra franskekysten.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg