Calais, by i nordlige Frankrike, i regionen Hauts-de-France, departementet Pas-de-Calais, ved det smaleste sted av Den engelske kanal. 75 500 innbyggere (2013), med forsteder 126 700 innbyggere (2013). God havn. Calais har stor fergetrafikk med England, og er Frankrikes største havn når det gjelder persontrafikk. Kjemisk og petrokjemisk industri, tekstil- og maskinindustri m.m. Var tidligere Frankrikes ledende by i fremstilling av tyll og kniplinger.

Calais skriver seg fra 800-tallet. Etter en langvarig beleiring ble byen erobret av engelskmennene 1347 og var engelsk til 1558. 1595–98 var Calais spansk. Under den første verdenskrig var byen en viktig forsyningshavn for de allierte. Store deler av byen ble ødelagt under den andre verdenskrig. I 1940 og i 1945 var den skueplass for harde kamper. Den gamle bydelen, med sin gotiske katedral og rådhuset (fra 1295), ble sterkt skadet.

Eurotunnelen, jernbanetunnelen som forbinder Frankrike med England, ble åpnet i 1994 og bidro umiddelbart til økt økonomisk aktivitet i Calais og i nabokommunene. Infrastrukturen i området ble vesentlig forbedret i forbindelse med åpningen av Eurotunnelen, og Calais forsterket sin posisjon som knutepunkt i trafikken mellom Storbritannia og kontinentet.

Jungelen i Calais

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.