Calais

Artikkelstart

Calais er en by i det nordlige Frankrike, i regionen Hauts-de-France, departementet Pas-de-Calais, ved det smaleste sted av Den engelske kanal. Byen har 73 911 innbyggere (2017), med forsteder 98 712 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
kalˈɛ

Calais har en god havn med stor fergetrafikk med England, og er Frankrikes største havn når det gjelder persontrafikk. I byen finnes det kjemisk og petrokjemisk industri, tekstil- og maskinindustri med mer. Byen var tidligere Frankrikes ledende by i fremstilling av tyll og kniplinger.

Historie

Calais skriver seg fra 800-tallet. Etter en langvarig beleiring ble byen erobret av engelskmennene 1347 og var engelsk til 1558. 1595–1598 var Calais spansk. Under den første verdenskrig var byen en viktig forsyningshavn for de allierte. Store deler av byen ble ødelagt under den andre verdenskrig. I 1940 og i 1945 var den skueplass for harde kamper. Den gamle bydelen, med sin gotiske katedral og rådhuset (fra 1295), ble sterkt skadet.

Eurotunnelen, jernbanetunnelen som forbinder Frankrike med England, ble åpnet i 1994 og bidro umiddelbart til økt økonomisk aktivitet i Calais og i nabokommunene. Infrastrukturen i området ble vesentlig forbedret i forbindelse med åpningen av Eurotunnelen, og Calais forsterket sin posisjon som knutepunkt i trafikken mellom Storbritannia og kontinentet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg