Boulogne-sur-Mer

Artikkelstart

Boulogne-sur-Mer er en by i Frankrike, i regionen Hauts-de-France, departementet Pas-de-Calais, ved Den engelske kanal, 30 km sørvest for Calais. Byen har 40 874 innbyggere (2017), med forsteder 84 811 innbyggere (2017).

Faktaboks

Uttale
bulˈånj syrmˈɛr

Boulogne-sur-Mer er en betydelig havneby og Frankrikes viktigste fiskehavn. Det er fergeforbindelse over kanalen til Folkestone. Viktige næringsveier er fiskeforedling, tre- og papirindustri, stålverk.

Den eldre, øvre bydel (Haute Ville) er omgitt av murer fra 1200-tallet. Den nyere bydel (Basse Ville) ligger nede ved havnen. Industriområdet (Capécure) ligger på vestbredden av elven Liane.

Byen var på romersk tid et viktig overfartssted til Britannia, kjent som Gesoriacum, senere Bononia. Byen tilhørte Burgund 1419–77, ble senere fransk. Den var under engelsk okkupasjon 1544–50. Under første verdenskrig var byen den viktigste forsyningshavnen for de britiske troppene i Frankrike. Under den tyske okkupasjon 1940–44 var Boulogne-sur-Mer utsatt for flere hundre flyangrep, som gikk særlig hardt ut over de nyere (nedre) bydelene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg