Den internasjonale demokratiske union

Artikkelstart

Den internasjonale demokratiske union (IDU) er en sammenslutning av sentrum- og høyrepartier verden over som arbeider for å fremme liberalistisk politikk på tvers av landegrenser. Organisasjonen ble stiftet i 1983 og har hovedkontor i München i Tyskland.

Formål

IDU har som formål å styrke relasjonene mellom konservative og liberaldemokratiske partier på tvers av land så de kan dele erfaringer og skape nye samarbeid. Medlemmene av organisasjonen arbeider for å fremme et sett med felles grunnleggende prinsipper. Disse innebærer blant annet å fremme utviklingen av en mer markedsøkonomisk politikk, å jobbe for mindre statlig regulering av økonomien, å styrke individets frihet overfor staten, og å fremme videreutviklingen av demokratiet.

Bakgrunn

Den internasjonale demokratiske union ble stiftet av den tidligere konservative foreningen Den europeiske demokratiske union (stiftet i 1978) og Pacific Democratic Union (stiftet i 1982). Blant grunnleggerne av organisasjonen sto Storbritannias daværende statsminister Margaret Thatcher, USAs daværende visepresident George H. W. Bush, daværende borgermester i Paris og senere president i Frankrike, Jaques Chirac, samt den tyske forbundskansleren Helmut Kohl.

Organisasjon

Organisasjonen består av over 80 forskjellige partier fra mer enn 60 forskjellige land. Disse er enten selvstendige medlemmer av organisasjonen eller tilsluttet et av de seks regionale hovedkontorene, som er Asia-Pacific Democratic Union i Sri Lanka, Democratic Union of Africa i Ghana, European People’s Party og European Conservatives and Reformists Party i Belgia, Union de Partidos Latinoamericanos i Chile, og Caribbean Democrat Union i Jamaica.

IDU ledes av et overordnet styre på femten varaledere og én styreleder. IDUs styreleder er siden siden 2018 tidligere statsminister og leder for Canadas konservative parti, Stephen Harper. Hvert tredje år arrangerer IDU et eget møte for alle nasjonale partiledere som er medlemmer av organisasjonen. Programmet for møtet blir bestemt i samråd med IDUs medlemmer, som møtes opptil tre ganger hvert år. Norske Erna Solberg er en av IDUs femten varaledere, og partiet Høyre har vært medlem av IDU siden 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg