Faktaboks

Dave Eggers
eg. David
Uttale
ˈegəz
Født
1970
Dave Eggers

Dave Eggers på Brooklyn book festival 2007.

Dave Eggers
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dave Eggers er en amerikansk forfatter, redaktør og forlegger. Eggers er grunnlegger av det San Francisco-baserte småforlaget McSweeney's, som primært utgir bøker og tidsskrift. Han skriver både skjønnlitteratur og sakprosa, og forbindes vekselvis med en postmodernistisk/eksperimentalistisk og en tradisjonell realistisk, samfunnskritisk tendens. Gjennom forlaget og relatert virksomhet har Eggers plassert seg sentralt i amerikansk samtidslitteratur.

Biografi

Eggers ble født i Boston, Massachusetts, men vokste opp i en forstad utenfor Chicago i Illinois. Hans foreldre døde tidlig, og Eggers påtok seg foreldreansvaret for sin yngre bror. De flyttet til California. Disse livshendelsene danner grunnlaget for Eggers' debutbok Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk, utgitt i 2000 (Originaltittel: A Heartbreaking Work of Staggering Genius. Norsk oversettelse 2001). Eggers har siden vært bosatt i San Francisco Bay-området. Han er gift med forfatteren Vendela Vida.

Verk

Eggers' debutbok plasserer seg sjangermessig midt mellom romanen og selvbiografien. Hovedhandlingen i boken fremstilles som ekte hendelser fra Eggers' liv, og i svært utførlige sluttnoter hevder forfatteren å gjøre presist rede for hvilke skjønnlitterære grep som er benyttet undervis i fortellingen. Slik sett kan A Heartbreaking Work of Staggering Genius leses som en, slik tittelen forteller, hjerteskjærende fortelling om en ung, foreldreløs mann som blir kastet inn i voksenlivet. Boken regnes imidlertid gjerne som eksperimentell, både fordi den leker med det tradisjonelle skillet mellom faktiske og fiktive hendelser, og fordi den utnytter de tradisjonelle paratekstene - kolofonen, forordet, og sluttnotene - til å kommunisere med leseren om bokens formål og forfatterens intensjoner. Denne typen intertekstuelle virkemidler regnes som et sentralt trekk ved postmodernistisk litteratur.

I senere utgivelser har Eggers i mindre grad forfulgt den eksperimentelle tendensen, og i større grad trukket veksel på tradisjonell historiefortelling. Hans andre roman, Dere skal merke vår hastighet, utgitt 2002 (Originaltittel: You Shall Know Our Velocity. Norsk oversettelse 2004) inneholder også selvbiografiske elementer, idet hovedpersonen er en ung mann som uventet har tjent mye penger, og forsøker å forholde seg til sin nyvunne privilegerte posisjon, men fortellerformen er mer tradisjonell enn i debutboken. Novellesamlingen Så sultne vi er, som kom i 2004 (Originaltittel: How We Are Hungry. Norsk oversettelse 2006), inneholder både realistiske fortellinger og mer fabulerende tekster, til dels i tradisjonen etter Donald Barthelme.

Eggers har skrevet to bøker med eksplisitt samfunnskritisk tendens. Den ene er Hva er dette hva, fra 2006 (Originaltittel: What Is The What: The Autobiography of Valentino Achak Deng. Norsk oversettelse 2008), en «fiksjonalisert selvbiografi» over en ung sudansk flyktnings liv og historie. Den andre er Zeitoun (2009), en journalistisk fortelling om Abdulrahman Zeitoun, en syrisk innvandrer til USA, som ble feilaktig arrestert og holdt fanget etter ødeleggelsene fra orkanen Katrina i New Orleans.

Eggers senere romaner er A Hologram for the King (2012) og The Circle (2013). Begge bøker tematiserer teknologi, fremmedgjøring og livet i det post-industrielle USA. Den første handler om en middelaldrende IT-arbeider som forgjeves forsøker å selge kommunikasjonsteknologi i Saudi-Arabia, mens den andre er en dystopi om en ung kvinne som begynner å arbeide i et verdensomspennende informasjonsfirma som minner om Google, Facebook og Apple.

Litterær innflytelse

Eggers er i sine eksperimentelle tekster påvirket av tidligere forfattere som David Foster Wallace og Donald Barthelme - av den første med hensyn til den kreative bruken av fotnoter, sluttnoter, og lignende, av den andre når det gjelder en fabulerende og entusiastisk fortellerstemme. Hans egen litterære innflytelse er særlig merkbar gjennom de mange bøkene og tidsskriftene som utgis av forlaget McSweeney's, og som danner fora både for amerikansk og oversatt litteratur.

Utgivelser 

Sakprosa

 • A Heartbreaking Work of Staggering Genius (2000)
 • Zeitoun (2009)
 • The Monk of Mokha (2018)

Skjønnlitteratur

 • You Shall Know Our Velocity (roman, 2002)
 • How We Are Hungry (noveller, 2004)
 • What Is the What: The Autobiography of Valentino Achak Deng ( roman, 2006)
 • The Wild Things Where the Wild Things Are
 • A Hologram for the King (2012)
 • The Circle (2013)
 • Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They Live Forever? (2014)
 • Heroes of the Frontier (2016)

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg