Fra filmatiseringen av boka 1984 av George Orwell
Boka og filmene 1984 viser et dystopisk fremtidsvisjon der verden er delt i tre supermakter, som alltid er i krig med hverandre. Sannhetsdepartementet og Tankepolitiet sørger for å holde folk hjernevasket. Språket, Newspeak, ensrettes og forflates, historien omskrives, alle tegn til opposisjon utraderes, og alle overvåkes: «Big Brother watches you!»
Fra filmatiseringen av boka 1984 av George Orwell
Av .

Dystopi er et oppdiktet, fremtidig skrekksamfunn, en skildring av et samfunn hvor dårlige krefter har fått overtaket, for eksempel i form av diktatur, kriminalitet eller miljøsammenbrudd. Dystopi står i motsetning til utopi.

Faktaboks

Etymologi
av dys- og utopi

Har man et negativt syn på samfunnsutviklingen sies man gjerne å være dystopisk.

Dystopier brukes ofte i samfunnskritisk litteratur og film, både for å advare mot en mulig samfunnsutvikling og som satire over eksisterende trekk.

Noen kjente dystopiske romaner er George Orwells 1984, Aldous Huxleys Vidunderlige nye verden og Margaret Atwoods Tjenerinnens beretning. Alle romanene har senere blitt filmatisert.

Dystopier beskrives ofte i science fiction, og særlig er slike skildringer sentrale innenfor undergenren cyberpunk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg