Panorama av storsalen i Royal Festival Hall. Av . CC BY 2.0

Royal Festival Hall

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Royal Festival Hall er et konserthus i London som ligger ved bredden av Themsen. Det ble innviet 1951, har om lag 2500 sitteplasser og er fast arena for symfoniorkestrene London Filharmoniske Orkester, Philharmonia Orchestra og Orchestra of the Age of Enlightenment.

Faktaboks

Uttale
rˈåiəl fˈestivəl hå:l

Royal Festival Hall er en del av Southbank Centre, et av verdens største kultursentre med over tre millioner besøkende årlig.

Historikk

Royal Festival Hall ble oppført til den store kulturmønstringen Festival of Britain sommeren 1951, og ble innviet 3. mai 1951. Byggherre var byen London (daværende London County Council). Arkitekter var Robert Matthew og Leslie Martin. Den erstattet Queen’s Hall, som var blitt ødelagt av bomber under andre verdenskrig, og er den første konsertsalen i London i modernistisk stil.

Ved åpningen hadde salen 2901 sitteplasser. Den har siden blitt vesentlig endret gjennom om- og påbygging. Fasaden mot Themsen ble ombygget i 1964. I 1967 ble de to mindre konsertsalene Queen Elizabeth Hall, med 917 sitteplasser, og Purcell Room, med 370 sitteplasser, bygget til.

Salen ble overtatt av det britiske kulturrådet Arts Council i 1986. Den uavhengige kulturinstitusjonen Southbank Centre ble opprettet 1988. Senteret ble på nytt omfattende renovert i 2005–2007.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg