Cistercienserordenen, romersk-katolsk munkeorden, grunnlagt 1098, moderkloster i Cîteaux (lat. Cistercium) i Bourgogne i Frankrike. Her avla Bernhard fra Clairvaux sammen med ca. 30 av sine pårørende og venner munkeløftene i 1112, og alt i 1115 ble han utsendt for å stifte Cîteauxs tredje datterkloster som fikk navnet Clairvaux (lat. Clara vallis). Herfra grunnla han 68 klostre. Mer enn noen annen skyldtes det ham at «de hvite munker» (etter klesdrakten; i sagaene ofte kalt «gråmunker») vant sin anseelse, slik at Cistercienserordenen på sitt høyeste (1400-tallet) talte nærmere 750 munkeklostre. Munkenes eget liv var da også forbilledlig; de ernærte seg ved hardt arbeid med jord og kveg og ble pionerer i landbruk.

Ordenens styringsform ble knesatt i Carta Caritatis, den var i hovedsak utarbeidet av abbed Stephen Harding og ble godkjent av pave Calixtus 2 i 1119. Styringsformen var basert på årlige generalkapitler hvor samtlige abbeder møttes i Cîteaux, samt regelmessige visitaser i klostrene. Dette systemet fikk stor innflytelse på senere ordenssamfunn. Allerede i 1125 oppstod antagelig tilsvarende klostre for kvinner, senere kalt bernhardinerinner. På 1200-tallet var det over 1000 slike klostre. Begge ordener øvde streng askese med regelmessig gudstjenesteliv, og de var kjent for sin aktelse for Maria.

Cistercienserordenen ble imidlertid rammet av forfall i senmiddelalderen. Sacer Ordo Cisterciensis (fork. SO Cist. eller OCist) utgjorde etter hvert en mildere observans, mens klostre under innflytelse av reformklosteret La Trappe i Frankrike gikk inn for den opprinnelige strenghet. Disse samlet seg i en egen gren, Ordo Cisterciensium Strictioris Observantiae (OCSO, populært kalt trappister), som ble utskilt som selvstendig orden i 1894.

Som følge av den franske revolusjonen forsvant cistercienserordenen mer eller mindre i mange land. OCist har (2000) 92 munkeklostre og 57 nonneklostre. OCSO teller 2510 munker fordelt på 99 klostre, og 1905 nonner fordelt på 67 klostre, hvorav ett på Tautra som ble grunnlagt i 1999. OCSO fikk sin konstitusjon godkjent av paven i 1902. En ny konstitusjon ble godkjent og tatt i bruk i 1990. Ordenens generalkapittel møtes regelmessig, vanligvis i ordenens moderhus i Cîteaux.

Cistercienserordenen kom til Norge fra England. Lysekloster ved Bergen ble anlagt 1146, mens Sankt Edmunds og Sankta Marias kloster på Hovedøya ved Oslo ble anlagt 1147; Nunnusetr (Nonneseter) i Bergen (1140-årene) var muligens også cistercienserkloster. Munker fra Lyse grunnla kloster på Tautra i Trondheimsfjorden 1207. Det allerede eksisterende cistercienserklosteret på Munkeby ved Levanger (anleggsår og moderkloster ukjent) ble da sannsynligvis lagt under Tautra.

I 1967 etablerte en amerikansk OSCO munk, Robert K. Anderson seg som eneboer ved Tinnsjøen i Telemark. Fra 1977 til 1995 leide han et nedlagt småbruk, Hylland, som i 1995 ble kjøpt av en stiftelse, "Munkelyd Ocisto". I 2018 bor det tre munker på Hylland som lever strengt kontemplativt, bor i hver sin hytte, men deler måltider, bønn og messe som feieres i en selvbygget kirke.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. mars 2015 skrev Olav Andreas Moen

Det er hevda at klosterne til Cistercienseordenen
samarbeidet med tyskerne under 2. verdenkrig.
Er dette riktig?

13. mai 2016 svarte Anne Stensvold

Dette er jeg ukjent med. Hvor har du denne opplysningen fra?

16. juli skrev Jon Halvor SVALBJØRG

Hei!
Du kunne ta med noe om Hylland Munkelyd ved Hovin i Tinn i Telemark. Det er også Cistersiensermunker som er i full virksomhet.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.