Christoph von Dohnányi

Faktaboks

Christoph von Dohnányi
Uttale
dånˈa:ni
Født
8. september 1929, Berlin, Tyskland
Død

Christoph von Dohnányi, tysk dirigent, en av de ledende i sin generasjon, har vært sjefdirigent for Clevelandorkesteret, Philharmonia Orchestra og NDR Elbphilharmonie Orchester. Dohnányi er sønnesønn av Ernst von Dohnányi og nevø av Dietrich Bonhoeffer. Han var en tid gift med den tyske sopranen Anja Silja.

Bakgrunn og læretid

Som gutt var Dohnányi medlem av Thomanerkoret i Leipzig. Han studerte ved Hochschule für Musik und Theater München, og arbeidet en tid som repetitør ved Bayerische Staatsoper. Han hadde sin farfar Ernst von Dohnányi som lærer ved Florida State University, og var på kurs hos Leonard Bernstein på festivalstedet Tanglewood i Massachusetts.

Generalmusikkdirektør

Dohnányi var assistent for Georg Solti ved Operaen i Frankfurt am Main 1953–57, og i 1957 ble han generalmusikkdirektør i Lübeck, den yngste med denne tittelen i Vest-Tyskland. Fra 1963 hadde han samme stilling i Kassel. Han var sjefdirigent for Westdeutscher Rundfunkorkesteret i Köln fra 1964. I 1968 overtok han stillingen som musikksjef ved Operaen i Frankfurt etter Georg Solti, og var der frem til 1977.

Internasjonal karriere

Dohnányi delte etter hvert sin tid mellom Europa og USA. Han var gjestedirigent ved Clevelandorkesteret fra 1981, og ble sjefdirigent her 1984–2002. I Cleveland oppnådde han stor popularitet. Han ledet orkesteret på turnéer utenlands, blant annet til Festspillene i Salzburg og til Kina, og gjorde en rekke plateinnspillinger. Ved sin avgang ble han orkesterets første honorære dirigent.

Han var sjefdirigent for Philharmonia Orchestra i London 1997–2008, og ledet blant annet operaoppførelser med dette orkesteret på Théâtre du Châtelet i Paris. Etter en kort periode som sjefdirigent for Orchestre de Paris 1998–2000 var han en betydelig musikksjef for NDR Elbphilharmonie Orchester (daværende Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks) i Hamburg 2004–11.

Dohnányi har gjestet ved en rekke ledende orkestre og ledet oppsetninger ved operahus i Berlin, ved Wiener Staatsoper og i Zürich. Han ledet blant annet uroppførelsene av operaene Der junge Lord i 1965 og Die Bassariden i 1966 av Hans Werner Henze.

Blant de mange plateinnspillingene finnes de store klassikerne i form av symfonier av Beethoven, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Bruckner og Brahms, og dessuten mange verker fra det 20. århundre.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg