Christoph von Dohnányi, tysk dirigent, mest kjent som sjefdirigent for Clevelandorkesteret og Philharmonia Orchestra, sønnesønn av Ernst von Dohnányi, nevø av Dietrich Bonhoeffer. Dohnanyi var lenge gift med den tyske sopranen Anja Silja.

Som gutt var Dohnányi medlem av Thomanerkoret i Leipzig. Han studerte ved Hochschule für Musik und Theater München, og arbeidet en tid som repetitør ved Bayerische Staatsoper. Han hadde sin farfar Ernst von Dohnányi som lærer ved Florida State University, og var på kurs hos Leonard Bernstein i Tanglewood.

I 1953 ble han assistent for Georg Solti ved Operaen i Frankfurt am Main. I 1957 ble han Generalmusikdirektor i Lübeck, den yngste med denne tittelen i Vest-Tyskland, og fra 1963 hadde han samme stilling i Kassel. Han var også sjefdirigent for Westdeutscher Rundfunkorkesteret i Köln fra 1964, før han overtok stillingen i Frankfurt etter Solti i 1968.

Dohnányi var sjefdirigent for Clevelandorkesteret 1984–2002. Her virket han i skyggen av den legendariske George Szell, men oppnådde stor popularitet og ble ved sin avskjed orkesterets første honorære dirigent. 

Han var sjefdirigent for Philharmonia Orchestra i London 1997–2008, for Orchestre de Paris 1998–2000 og for Norddeutscher Rundfunkorkesteret i Hamburg 2004–11.

Som operadirigent har han blant annet ledet uroppførelsene av Der junge Lord og Die Bassariden av Hans Werner Henze. Han har vært en fast gjest ved Operaen i Zürich, Festspillene i Salzburg og ved Théâtre du Châtelet i Paris.

Blant de mange plateinnspillingene finnes de store klassikerne i form av symfonier av Beethoven, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Bruckner og Brahms, og dessuten mange verker fra det 20. århundre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.