Christoph von Dohnányi

Faktaboks

Christoph von Dohnányi
Uttale
dånˈa:ni
Født
8. september 1929, Berlin, Tyskland

Artikkelstart

Christoph von Dohnányi er en tysk dirigent og en av de ledende i sin generasjon. Han har vært sjefdirigent for Cleveland-orkesteret, Philharmonia Orchestra og NDR Elbphilharmonie Orchester.

Bakgrunn og læretid

Som gutt var Dohnányi medlem av Thomanerkoret i Leipzig. Han studerte ved Hochschule für Musik und Theater München, og arbeidet en tid som repetitør ved Bayerische Staatsoper.

Han hadde sin farfar Ernst von Dohnányi som lærer ved Florida State University, og var på kurs hos Leonard Bernstein på festivalstedet Tanglewood i Massachusetts.

Dohnányi er sønnesønn av Ernst von Dohnányi og nevø av Dietrich Bonhoeffer. Han har vært gift med den tyske sopranen Anja Silja.

Karriere

Dohnányi var assistent for Georg Solti ved operaen i Frankfurt i årene 1953–1957, og i 1957 ble han generalmusikkdirektør i Lübeck, den yngste med denne tittelen i Vest-Tyskland. Fra 1963 hadde han samme stilling i Kassel.

Han var sjefdirigent for Westdeutscher Rundfunkorkesteret i Köln fra 1964. I 1968 overtok han stillingen som musikksjef ved operaen i Frankfurt etter Solti, og var der frem til 1977.

Dohnányi delte etter hvert sin tid mellom Europa og USA. Han var gjestedirigent ved Cleveland-orkesteret fra 1981 og ble sjefdirigent her i perioden 1984–2002. I Cleveland oppnådde han stor popularitet. Han ledet orkesteret på turnéer utenlands, blant annet til Festspillene i Salzburg og til Kina, og gjorde en rekke plateinnspillinger. Ved sin avgang ble han orkesterets første honorære dirigent.

Dohnányi var sjefdirigent for Philharmonia Orchestra i London fra 1997 til 2008, og ledet blant annet operaoppførelser med dette orkesteret på Théâtre du Châtelet i Paris. Etter en kort periode som sjefdirigent for Orchestre de Paris fra 1998 til 2000 var han musikksjef for NDR Elbphilharmonie Orchester (daværende Sinfonieorchester des Norddeutschen Rundfunks) i Hamburg i perioden 2004–2011.

Dohnányi har gjestet ved en rekke ledende orkestre og ledet oppsetninger ved operahus i Berlin, ved Wiener Staatsoper og i Zürich. Han ledet blant annet uroppførelsene av operaene Der junge Lord i 1965 og Die Bassariden i 1966 av Hans Werner Henze.

Innspillinger

Blant de mange plateinnspillingene dominerer de store klassikerne i form av symfonier av Beethoven, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Bruckner og Brahms, og dessuten mange verker fra det 20. århundre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg