Thomanerkoret

Thomanerkoret, tysk guttekor i Leipzig, grunnlagt 1212, et av de mest berømte og et forbilde for mange andre guttekor. Koret har ca. 90 medlemmer, som er mellom 9 og 18 år gamle. De synger tre ganger i uken i Thomaskirken. Koret medvirker ellers ved konserter og turnerer jevnlig både i Tyskland og utenlands.

Faktaboks

Også kjent som

Thomanerchor Leipzig

Thomaskantoren er korets dirigent. Fra 2015 innehas dette embetet av Gotthold Schwarz. Han avløste Georg Christoph Biller, som var kantor 1992−2015.

Thomanerne, som de gjerne kalles, er elever ved Thomasskolen (tysk, Thomasschule Leipzig), som er en offentlig internatskole. Siden 800-årsjubileet i 2012 holder Thomasskolen til på campusen Forum Thomanum.

Både skolen og koret har tradisjon tilbake til 1212, da markgreven av Meissen fikk bygget St. Thomas-klosteret for augustinerkorherrer (tysk, Augustiner Chorherrenstift zu St. Thomas) med tilhørende kirke og klosterskole. Den nåværende Thomaskirken ble innviet i 1496.

Guttekoret er dermed Leipzigs eldste kulturinstitusjon, og Thomasskolen er en av de eldste skolene i verden. Den var i drøyt 300 år Leipzigs eneste skole. Som følge av reformasjonen ble den overtatt av byen i 1543.

Den mest berømte av thomaskantorene er Johann Sebastian Bach, som virket 1723−50. Hans musikk står sentralt i korets repertoar. Blant kantorer i nyere tid bør nevnes Karl Straube 1918−39 og Günther Ramin 1939−56, begge betydelige organister. Ramin gjorde i etterkrigstiden en rekke innspillinger av Bachs kantater med koret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg