Faktaboks

Thomanerkoret

Thomanerchor Leipzig

Thomanerkoret er et tysk guttekor i Leipzig grunnlagt i 1212.

Thomanerkoret er et av de mest berømte guttekorene i verden, og er et forbilde for mange andre guttekor. Koret har cirka 90 medlemmer, som er mellom 9 og 18 år gamle. De synger tre ganger i uken i Thomaskirken. Koret medvirker ellers ved konserter og turnerer jevnlig både i Tyskland og utenlands.

Thomaskantoren er korets dirigent. Fra 2015 innehas dette embetet av Gotthold Schwarz. Han avløste Georg Christoph Biller, som var kantor i perioden 1992−2015.

Thomanerne, som de gjerne kalles, er elever ved Thomasskolen (tysk, Thomasschule Leipzig), som er en offentlig internatskole. Siden 800-årsjubileet i 2012 holder Thomasskolen til på campusen Forum Thomanum.

Både skolen og koret har tradisjon tilbake til 1212, da markgreven av Meissen fikk bygget St. Thomas-klosteret for augustinerkorherrer (tysk, Augustiner Chorherrenstift zu St. Thomas) med tilhørende kirke og klosterskole. Den nåværende Thomaskirken ble innviet i 1496.

Guttekoret er dermed Leipzigs eldste kulturinstitusjon, og Thomasskolen er en av de eldste skolene i verden. Den var i drøyt 300 år Leipzigs eneste skole. Som følge av reformasjonen ble den overtatt av byen i 1543.

Den mest berømte av thomaskantorene er Johann Sebastian Bach, som virket i perioden 1723−1750. Hans musikk står sentralt i korets repertoar. Blant kantorer i nyere tid bør nevnes Karl Straube (1918−1939) og Günther Ramin (1939−1956), begge betydelige organister. Ramin gjorde i etterkrigstiden en rekke innspillinger av Bachs kantater med koret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg