Cleveland-orkesteret

Artikkelstart

Cleveland-orkesteret er et amerikansk symfoniorkester, og et av de ledende amerikanske orkestrene. Det ble etablert i 1918. Sjefdirigent fra 2002 er Franz Welser-Möst.

Faktaboks

Også kjent som
Cleveland Orchestra

Orkesteret har sitt hjem i konserthuset Severance Hall, som er tegnet av arkitektfirmaet Walter and Weeks, og som ble innviet i 1931. Orkesteret har også en sommersesong, den såkalte Blossom Festival, i Cuyahoga Falls, som startet opp i 1968. I tillegg kommer faste årlige gjestespill i Miami, Florida.

Orkesterets grunnlegger var pianisten og filantropen Adella Prentiss Hughes, som også var orkesterets første direktør. Den første sjefdirigenten i 1918–1932 var den russiskfødte fiolinisten Nikolai Sokoloff, som også gjorde plateinnspillinger med orkesteret.

Sokoloff ble etterfulgt av de betydelige sjefdirigentene Artur Rodzinski i 1933–1943 og Erich Leinsdorf i 1943–1946.

Men det var i den lange sjefstiden til ungareren George Szell i 1946–1970 at orkesteret vant sin internasjonale berømmelse. Etter ansettelsen i 1946 tok Szell straks fatt på å bygge opp orkesteret. Han ble kjent for sine militante metoder, men lyktes i å skape et svært virtuost og velklingende orkester.

Under Szell fremførte orkesteret et bredt repertoar. Det innbefattet Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms og Richard Strauss, men det var særlig de klare og presise tolkningene av Wolfgang Amadeus Mozart som vakte oppsikt. En rekke kritikerroste plateinnspillinger brakte orkesterets ry ut i verden. Orkesterets første turné i Europa i 1957 ble svært vellykket.

Pierre Boulez ledet orkesteret i 1970–1972 med blant annet verker av Claude Debussy på programmet. Også under sjefdirigentene Lorin Maazel i 1972–1984 og Christoph von Dohnányi i 1984–2002 har Cleveland-orkesteret vært et av de ledende i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg