Anti Cult Movment (ACM) er et nettverk som ser det som sin oppgave å opplyse allmennheten om farene ved religiøse sekter, og å forhindre deres virksomhet.

Nettverket består av grupper og individer, først og fremst forankret i USA. ACM etablerte seg på 1960-tallet, samtidig med, og som en reaksjon på, de mange alternative og nyreligiøse bevegelsene som på denne tiden gjorde seg gjeldende.

Innenfor rammen av ACM samarbeidet blant andre pinsekarismatiske kristne, konservative kristne, bekymrede foreldre og psykiatere.

En del ACM-miljøer utviklet etter hvert ekspertise på kidnapping av unge, men likevel myndige, sektmedlemmer. De ble vanligvis isolert og forhindret i å ta kontakt med sitt nye miljø. Målet var å «deprogrammere» dem, slik at de igjen kunne fungere i sitt opprinnelige miljø. Begreper som «deprogrammering», «hjernevask» og «tankekontroll» ble hentet fra den ideologiske kampen mot kommunismen i Kina og Nord-Korea.

To av de viktigste gruppene i ACM-nettverket var Cult Awareness Network (CAN) og American Family Foundation (AFF). De samarbeidet tett og sto bak mange av ulovlighetene som ble begått i 1970- og 1980-årene. AFF er fremdeles aktive, mens CAN gikk konkurs på 1990-tallet på grunn av de mange erstatningssakene de tapte. CAN ble kjøpt opp av en scientolog og videreføres som «Foundation for Religious Freedom» i regi av Scientologikirken.

Det er – tillegg til en lære som skiller seg fra tradisjonell kristendom – ifølge ACM særlig fem trekk som i større eller mindre grad preger «farlige sekter»:

  1. Autoritær ledelse som utøver makt, maktfordeling som i en pyramide
  2. Sterke karismatiske eller messianske ledere
  3. Uærlige metoder for verving av nye medlemmer eller pengeinnsamling
  4. Forbud mot kontakt med familie eller venner utenfor bevegelsen
  5. Tankekontroll – i form av manipulasjon, miljøkontroll, renhetskrav, hyppig syndsbekjennelse og på mange andre måter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.