Antikultbevegelsen

Artikkelstart

Antikultbevegelsen, engelsk Anti Cult Movement (ACM), er et primært amerikansk nettverk som ser det som sin oppgave å opplyse allmennheten om farene ved nye religiøse bevegelser og trossamfunn, hjelpe dem som tilhører dem, og motarbeide dem. ACM hadde sin mest aktive og omdiskuterte periode i 1970-årene, samtidig med oppblomstringen av nyreligiøse trossamfunn og bevegelser som ble betegnet som cults (norsk sekter).

Faktaboks

Etymologi

Kult/kultus - fra latin: colere - dyrke, beundre, forgude - utøve religion. Cult har i USA en negativ betydning eller valør, litt som norsk sekt - fra latin: secare - skjære, secta - utsnitt/parti, trossamfunn som har skilt seg ut fra større/eldre trossamfunn.

I Europa har lignende grupper vært aktive, men ikke gått så drastisk til verks som den amerikanske antikultbevegelsen. Mye av tankegodset fra ACM har imidlertid preget både media og grupperinger som har vært tilknyttet etablerte kirkesamfunn.

Historie

Senest i 1940-årene hadde et nettverk bestående av konservative kristne miljøer og personer etablert seg som Counter Cult Movement. I 1971 ble FREECOG (Free the Children of God, egentlig The Parents' Committee to Free Our Children from the Children of God) stiftet. Dette var en mer sekulær gruppe, og virksomheten deres ble videreført som Citizen's Freedom Foundation (CFF), Cult Awareness Network of the Citizen's Freedom og Cult Awareness Network (CAN).

En del personer og grupper innenfor ACM-miljøene begynte etter hvert å kidnappe unge, men likevel myndige, sektmedlemmer. De ble mot sin vilje ført tilbake til miljøet (familie og venner) de hadde forlatt da de gikk inn i «sekten». Det var vanlig å holde dem isolert en periode for å «deprogrammere» dem. Begreper som «deprogrammering», «hjernevask» og «tankekontroll» ble blant annet hentet fra den ideologiske kampen mot kommunismen i Kina og Nord-Korea.

AFF er fremdeles aktive, men heter nå Cultic Studies Association. CAN gikk konkurs på 1990-tallet på grunn av de mange erstatningssakene som ble anlagt mot dem. CAN ble kjøpt opp av en scientolog og videreføres som Foundation for Religious Freedom i regi av Scientologikirken.

«Farlige sekter»

Det er ifølge ACM særlig seks trekk som i større eller mindre grad preger «farlige sekter»:

  1. Trosforestillinger som bryter med etablert kristen lære
  2. Autoritær ledelse som utøver makt, maktfordeling som i en pyramide
  3. Sterke karismatiske eller messianske ledere
  4. Uærlige metoder for verving av nye medlemmer eller pengeinnsamling
  5. Forbud mot kontakt med familie eller venner utenfor bevegelsen
  6. Tankekontroll, i form av for eksempel manipulasjon, miljøkontroll, renhetskrav, hyppig syndsbekjennelse og på andre måter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg