Castillo de Bellver-ulykken

Artikkelstart

Castillo de Bellver-ulykken var en ulykke med tankskipet Castillo de Bellver den 6. august 1983, da skipet var på vei fra Den persiske gulf til Spania. Castillo de Bellver-ulykken er en av de største ulykkene som har vært med tankskip. Ulykken skjedde da det brøt ut en eksplosjonsaktig brann på skipet som befant seg utenfor Kapp det Gode Håp i Sør-Afrika. Skipet brakk i to og det er anslått at skipet hadde 250 000–260 000 tonn lettolje i lasten. Utslippet er beregnet til mellom 145 000 og 170 000 tonn. Det er noe usikkerhet om størrelsen på utslippet da noe av oljen brant opp.

Faktaboks

Uttale
kastˈiljå ðe βelβˈer-

Det brennende skipet ble forlatt av mannskapet, men tre mann omkom. Tråleren Harvest Carina reddet 32 mann fra en livbåt, og et containerskip reddet ytterligere en mann.

Akterdelen av skipet kantret og sank den den 7. august på dypt vann, mens baugpartiet ble senket ved bruk av sprengladninger etter å ha blitt slept bort fra kysten.

Skader av utslippet

Oljeutslippet førte til dannelsen av et oljeflak på 43 kilometer i lengde og 11 kilometer i bredde. Utslippet drev nordover og til havs, og det ble ikke registrert skader på stendene. Landbruksområder ble skadet av nedfall av sot.

Da havariet skjedde gikk skipet gjennom viktige områder for fiskerier og en kyststripe som hadde store bestander av havfugl. En koloni på 1500 havsuler ble tilsølt av olje. I overkant av 200 sjøfugl ble reddet og tatt inn til rensing. Bortsett fra dette var det ikke registrert skader på havdyr eller marint liv. Det kan ha vært betydelige skader til havs som ikke ble registrert.

Konsekvenser av havariet

Ulykken førte til debatt rundt sikkerheten på tankskip. I Sør-Afrika viste ulykken hvor sårbart landet var for større skipsulykker. En stor del av skipstransporten mellom Asia og Europa passerer nært land når den runder Afrika. Selv om de registrerte skadene var små, hadde ulykken hatt potensiale for stor skader på marint liv dersom utslippet hadde drevet inn mot land.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Chandler, Gil (2002). The Exxon Valdez Oil Spill Off the Alaska Coast. New York: Edge Books
  • Trevors, J.T. og Saier, M.T. (2010). The Legacy of Oil Spills. Water, Air, Soil Pollution, September 2010

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg