LPG er petroleumsgass som er gjort flytende ved hjelp av kondensasjon. Petroleumsgass består i hovedsak av propan og butan og utvinnes av våtgassen i et petroleumsfelt. Til forskjell fra LPG blir LNG laget av tørrgass som i hovedsak består av metan.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk liquefied petroleum gas
Også kjent som

petroleumsgass

LPG blir normalt omsatt som tilnærmet ren propan eller butan, men kan også omsettes som en blanding av disse. Ved normalt trykk og temperatur opptrer propan og butan som gass, men går over i væskeform når de utsettes for høyere trykk. Normalkokepunktet til propan er -42 oC. For å holde det flytende ved romtemperatur (20 oC), må trykket være cirka 800 kPa (kilopascal). Ved -10 oC reduseres trykket til rundt 300 kPa. Butan som holdes flytende ved romtemperatur har et trykk på rundt 200 kPa. Trykket reduseres til null ved -0,5 oC, som er normalkokepunktet for butan.

Som brensel regnes LPG for å være et mer miljøvennlig produkt enn ordinære flytende brensler som for eksempel lettolje. Brennverdien til LPG er 46,1 megajoule per kilogram (MJ/kg), men siden massetettheten er lav blir energitettheten kun 26 megajoule per liter (MJ/L), mot 36,2 MJ/L for lettolje.

Oppbevaring

I større mengder fraktes LPG med spesialbygde gasstankere, omtalt som LPG-skip. I detaljomsetningen blir produktet normalt solgt i sylindriske flasker som er laget av stål eller kompositter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg