Bolzano

Artikkelstart

Bolzano er en by i Italia, i regionen Trentino-Alto Adige, ved elven Isarco nær sammenløpet med Adige. Byen har 107 914 innbyggere (2019). Et flertall av byens innbyggere (rundt 74 prosent) snakker italiensk, mens rundt 25 prosent har tysk som morsmål. En svært liten andel av befolkningen snakker ladinsk.

Faktaboks

Uttale
bolzˈano
Også kjent som
ty. Bozen

Bolzano er et viktig handels- og turistsenter, og har betydelig industri med produksjon av stål, aluminium, tekstiler, næringsmidler og trearbeider.

Byen har en gammel bykjerne med gotisk katedral. En av byens hovedgater er Via dei Portici (Laubenstrasse), en smal gate med arkader. Her finnes blant annet museet Palazzo Mercantile. Castel Roncolo (Runkelstein), en ridderborg fra middelalderen, ligger på en høyde over byen.

Bolzano, romernes Bauzanum, tilhørte fra 680 grevene av Bayern, i årene 1027–1531 biskopen av Trient (Trento), senere habsburgerne. Byen ble avstått av Østerrike til Italia i 1919. Med sin beliggenhet ved den viktige Brennerbanen ble Bolzano i andre verdenskrig utsatt for store ødeleggelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg