Black Hawk (helikopter)

Sikorsky UH-60M Black Hawk.
.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

Sikorsky UH–60 Black Hawk er et amerikansk tomotors militært multirollehelikopter.

UH–60 fløy første gang 17. oktober 1974. De første Black Hawk ble overlevert den amerikanske hæren (US Army) høsten 1978, og tatt i bruk fra 1979. Det er siden produsert i en rekke versjoner, er i dag verdens mest brukte militære helikopter. UH–60 er et multirollehelikopter, som kan konfigureres for ulike typer oppdrag. Den vanligste funksjonen er transportoppdrag, inklusive evakuering av sårede. Helikopteret kan utstyres med tyngre våpen, inklusive missiler, på korte vinger påmontert skroget, for derved å fylle rollen som kamphelikopter.

Bruk

Black Hawk er en basiskonstruksjon, som igjen bygger på den sivile maskinen S–92. UH–60 er stadig videreutviklet, og levert i flere spesialiserte versjoner. UH–60M er i dag er den mest utbredte; først levert til det amerikanske forsvaret i 2007. Av om lag 3000 enheter Black Hawk produsert, er rundt 1200 av M-typen. MH–60R Seahawk er en søsterversjon for maritim bruk. En egen versjon er utviklet for elektronisk krigføring: EH–60.

UH-60M er blant annet anskaffet av det svenske forsvaret, som fikk levert en versjon utrustet for bruk av spesialstyrker, og satt inn i Afghanistan, fra 2012.

UH-60M er også vurdert anskaffet av det norske forsvaret, og var det foretrukne helikopter da Forsvarets spesialstyrker (FS) i 2015 utredet behovet for fremtidig helikopterkapasitet. Også ledelsen i Hæren har sett på Black Hawk som en egnet løsning når de gamle Bell 412-maskinene må skiftes ut.

Black Hawk UH–60M er betegnet som arbeidshesten til US Army, som planlegger å bruke maskinen i det minste til 2070. US Army har brukt Black Hawk i en rekke operasjoner, inklusive i Golfkrigen i 1991; på Balkan, i Somalia og Afghanistan. Norske soldater har operert med støtte fra amerikanske Black Hawk-maskiner i internasjonale operasjoner, særlig i Afghanistan. En spesialversjon, med ekstra lav signatur («stealth»), ble brukt i spesialoperasjonen mot skjulestedet til Osama bin Laden i Pakistan, i 2011.

Ifølge produsenten har Black Hawk logget over ti millioner flytimer, med over én millioner timer for US Army i Irak og Afghanistan alene.

Både Black Hawk og Seahawk er eksportert til en rekke land, blant annet til Australia, Israel og Japan. Inkludert alle varianter er over 3000 helikoptre i bruk i over 30 forskjellige lands væpnede styrker.

Black Hawk er også kjent fra filmen «Black Hawk down», om amerikanske styrker i kamp med somalisk milits, da en maskin ble skutt ned i Mogadishu, Somalia i 1993.

Spesifikasjoner

UH-60M Black Hawk er utstyrt med to gassturbiner, hver med en ytelse på 1651 kW. Det har en besetning på tre mann, og kapasitet for elleve fullt utrustede soldater eller en nyttelast på opptil 4100 kg.

  • Diameter rotor: 16,36 m
  • Lengde (skrog): 15,26 m
  • Maksimal startvekt: 10 433 kg
  • Marsjfart: 280 km/t
  • Rekkevidde: 511 km

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg