Eneveldets justispolitikk var ellers blitt vesentlig mildnet under Ludvig 16. (konge fra 1774), og det forelå planer om å rive Bastillen, som hadde blitt en brysom og overflødig bygning. Men prinsippet om ulikhet for loven og muligheten for despotiske fengslinger besto fortsatt i juli 1789, i likhet med Bastillen selv.
Da Bastillen ble angrepet 14. juli 1789, var det likevel ikke først og fremst fordi den var et symbol på despotiet, men fordi opprørerne var på jakt etter våpen. Bakgrunnen var den politiske dragkampen under de pågående generalstendene i Versailles. Som et ledd i en plan om å knekke tredjestanden hadde Ludvig 16. avskjediget finansminister Jacques Necker. Samtidig begynte kongen å samle tropper i Paris-regionen. Dette var antagelig først og fremst for å gjenopprette ro og orden etter de voldsomme opptøyene som hadde funnet sted i Paris i løpet av våren, men av mange ble det oppfattet slik at kongen forberedte seg på å bruke makt mot forsamlingen i Versailles. Paris’ befolkning var klar til å gripe inn for å støtte tredjestandens representanter med makt.
Valgmannsforsamlingen som hadde valgt Paris’ representanter til generalstendene, hadde fortsatt å møtes etter at valget var gjennomført. Disse kreftene, som representerte borgerskapet i Paris, fryktet både pøbelens villskap og kongelig maktbruk. De forsøkte nå å ta kontroll over opprøret og kanalisere det folkelige raseriet mot eneveldet. Festningens kommandant var i utgangspunktet innstilt på forhandlinger med opprørerne, men da noen av soldatene åpnet ild, ble opprørerne rasende og stormet festningen. Rundt 100 av opprørerne ble drept i kampene før festningen overga seg. Etter seieren ble kommandantens hode skåret av og båret i triumf rundt i byen.
Opprøret fikk den tilsiktede effekt. Kongen sendte vekk troppene som var samlet rundt Versailles, tok tilbake Necker, godkjente tredjestandens tidligere vedtak og beordret de to andre stendene til å slutte seg til tredjestanden og danne én forsamling hvor standsskiller ikke skulle telle. Deretter ankom Ludvig 16. til fots til Paris, hilste på opprørskommunens leder og iførte seg byens blå og røde kokarde og en frygisk lue, som var symbolet til sans-culottene, den voldsomste og mest radikale gruppen under revolusjonen.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.