Japansk propaganda for antikominternpakten, en pakt inngått mellom Japan, Nazi-Tyskland og Italia (aksemaktene). Øverst bilder av Hitler, Konoe og Mussolini, nederst barn med de tyske, japanske og italienske flaggene.

Japansk propagandaplakat av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Antikominternpakten var en pakt rettet mot den kommunistiske internasjonale, Komintern, inngått i Berlin 25. november 1936 mellom nazi-Tyskland  og Japan.

Opphavsmannen var den senere tyske utenriksminister Joachim von Ribbentrop. Ved overenskomsten sikret Japan seg tysk anerkjennelse av lydriket i Mandsjukuo. Avtalen forpliktet de to parter til å holde hverandre underrettet om Kominterns virksomhet og til å rådslå om felles forholdsregler i kampen mot kommunistene. I 1937 tiltrådte Italia  pakten.

Særlig fra tysk side arbeidet man med å få andre stater til å slutte seg til pakten og utvikle den til grunnlaget for en slags motorganisasjon mot Folkeforbundet. I 1939 ble Antikominternpakten tiltrådt av Ungarn, Mandsjukuo og Spania, og da pakten ble fornyet november 1941, underskrev også den japanvennlige kinesiske regjering i Nanjing, Romania, Bulgaria, Kroatia, Slovakia, Finland  og Danmark.

Pakten ble oppløst ved aksemaktenes nederlag i 1945.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.