Antikominternpakten

Japansk propaganda for antikominternpakten, en pakt inngått mellom Japan, Nazi-Tyskland og Italia (aksemaktene). Øverst bilder av Hitler, Konoe og Mussolini, nederst barn med de tyske, japanske og italienske flaggene.

Artikkelstart

Antikominternpakten var en pakt rettet mot den kommunistiske internasjonale, Komintern, inngått i Berlin 25. november 1936 mellom nazi-Tyskland og Japan.

Faktaboks

Uttale
antikomintˈernpakten

Opphavsmannen var den senere tyske utenriksminister Joachim von Ribbentrop. Ved overenskomsten sikret Japan seg tysk anerkjennelse av lydriket i Mandsjukuo. Avtalen forpliktet de to parter til å holde hverandre underrettet om Kominterns virksomhet og til å rådslå om felles forholdsregler i kampen mot kommunistene. I 1937 tiltrådte Italia pakten.

Særlig fra tysk side arbeidet man med å få andre stater til å slutte seg til pakten og utvikle den til grunnlaget for en slags motorganisasjon mot Folkeforbundet. I 1939 ble Antikominternpakten tiltrådt av Ungarn, Mandsjukuo og Spania, og da pakten ble fornyet november 1941, underskrev også den japanvennlige kinesiske regjering i Nanjing, Romania, Bulgaria, Kroatia, Slovakia, Finland og Danmark.

Pakten ble oppløst ved aksemaktenes nederlag i 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg