Utdanningssystemet i Syria følger et 4-5-3 løp bestående av fire år i første del av grunnskolen, fem år i andre del av grunnskolen og tre år videregående opplæring. Syria har obligatorisk skolegang fra barna fyller seks år til de er 15 år. Utdanningen er gratis til og med videregående nivå. 86 prosent av befolkningen over 15 år kan lese og skrive (92 prosent av mennene, 81 prosent av kvinnene) (2015). Alle lærere som underviser i skolen må ha en fireårig bachelorgrad. Skoleåret varer fra september til juni; unntaket er høyere utdanning der semesterstart er i oktober.

Krigen i landet påvirker skolesystemet i stor grad, og det er ikke tilgang til fullstendig oppdaterte tall som gjenspeiler den aktuelle situasjonen. Ifølge UNICEF er to millioner syriske barn uten tilgang til skole. Om lag 7000 skolebygninger kan ikke brukes på grunn av krigsskader. Barna som får gå på skolen møter en rekke utfordringer, som overfylte klasserom og mangel på læremidler. I tillegg er det sannsynlig at mange av barna har vært utsatt for traumatiske opplevelser. Disse utfordringene øker sannsynligheten for at barna ikke fullfører grunnskolen, og en tredjedel av barna i grunnskolen fullfører ikke.

Før krigen brukte landet i overkant av fem prosent av sitt bruttonasjonalprodukt på utdanning (2009).

Førskoletilbud

For barn i tre- til femårsalderen finnes det et frivillig barnehagetilbud som foreldre må betale for. De fleste barnehager er private.

Grunnskolen

Før krigen gikk 98 prosent av barna i den obligatoriske grunnskolen (2002). 97 prosent av grunnskolene er offentlige mens de resterende tre prosent er private. Fagene i grunnskolen er religion, arabisk, engelsk, fransk eller russisk (fra sjuende trinn), matematikk, samfunnsfag, vitenskap og helse, musikk, kunst, kroppsøving og informatikk (sjuende og åttende trinn). I tillegg har barna to til fire timer hver uke med ekstra aktivitet som for eksempel speideraktiviteter.

Etter grunnskolen tar elevene en nasjonal eksamen som avgjør om de får gå på en allmennfaglig eller yrkesfaglig videregående skole.

Videregående opplæring

Videregående opplæring varer i tre år med enten en allmennfaglig eller yrkesfaglig studieretning. 94 prosent av skolene er offentlige og seks prosent private. I den allmennfaglige studieretningen følger elevene i 10. trinn et felles løp før de velger om de vil gå en realfagslinje eller en litteraturlinje. Ved slutten av videregående opplæring må elevene bestå en eksamen for å kunne studere på universitetsnivå.

Elever på yrkesfag velger blant tre spesialiseringer: handel (med blant annet bokføring, forvaltning, reklame, økonomi), kvinnekunst (med blant annet teppeproduksjon, barneoppdragelse, tekstilfag, husholdsøkonomi) eller en industriell linje (med blant annet data, elektronikk, TV og radio). Elevene kan begynne å jobbe rett etter skolen eller velge å fortsette utdanningen på en toårig teknisk skole.

Før krigen begynte 98 prosent av elevene på videregående (2011). Dette tallet sank betraktelig de følgende årene med krig.

Høyere utdanning

Syria begynte å privatisere høyere utdanning i 2001. Landet har 201 tekniske institutter, 20 private universiteter og sju offentlige universiteter (2016). Universitetene er blant annet i Damaskus (grunnlagt i 1903), Aleppo (1958), Latakia (1971) og Homs (1979). Seks høyere utdanningsinstitutter har sentre for fremragende forskning, tilbyr doktorgrader og har høyere opptakskrav enn universitetene. Master- eller doktorgrad kreves for å undervise på universitetsnivå.

I 2015 hadde omtrent 450 000 ungdommer i universitetsalder (18 år til 22 år) blitt flyktninger som følge av krigen, av disse var om lag 100 000 kvalifiserte for å søke universitetsutdanning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg