Zooxantheller er mikroalger som vokser inne i marine dyr, for eksempel koralldyr, sjøroser, svamper, slimdyr (foraminiferer) og stråledyr (radiolarier), og er spesielt utbredt i tropiske strøk. Dyrene utnytter stoffene som algene produserer i fotosyntesen, og kan få mesteparten av næringa si fra disse, framfor å filtrere partikler fra vannet som strømmer forbi det marine dyret.

Faktaboks

Etymologi
av zo- og xanthos, ‘gul’, ‘brunlig’

De fleste marine dyr som lever sammen med mikroalger er avhengige av algene for å vokse. Noen arter av koralldyr er for eksempel helt avhengige av mikroalgenes (symbiontenes) fotosyntese og får 70–90 prosent av sine næringsstoffer fra mikroalgene. Et tilsvarende samliv på land er lav. Dette er sopparter som har blågrønnbakterier, grønnalger eller begge deler innimellom soppvevet.

Zooxantheller i koraller

Tropiske korallrev, blant annet Great Barrier Reef i Australia, kan ha opptil én million algeceller per kvadratcentimeter overflate, og fargen øker nedover i dypet idet mengden fotosyntetiske pigmenter i hver algecelle øker ved svakere lys.

Zooxanthellenes vekst er avhengig av temperaturen, og bleking av korallrev skyldes i mange tilfeller at korallene kvitter seg med zooxanthellene ved for høye temperaturer. Koraller med zooxantheller som trives ved høyere temperaturer gjør korallrevene mer resistente mot bleking.

De fleste zooxanthellene i koraller er fureflagellater (for eksempel Symbiodinium) som har flageller før de tas opp i koralldyrvevet og blir ubevegelige. Symbionten overføres enten i larvene, eller ved reinfeksjon av nye koralldyr. Algene får der et beskyttet miljø og god tilgang på karbondioksid og nitrogen- og fosforrike avfallsprodukter fra koralldyrene, som til gjengjeld lever på algenes produksjon av oksygen og energirike organiske forbindelser. Zooxanthellene binder 10–100 ganger mer karbon enn de selv trenger, og korallene skiller ut stoffer som øker frigivinga av karbonholdige stoffer. Kalkutskillelsen i slike koraller vil også være størst når symbionten er mest aktiv (i lys).

Den systematiske tilhørigheten for zooxantheller i de andre nevnte dyregruppene er mindre kjent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg