Foraminiferer (tegning, levende)

Foraminiferer. En levende foraminifer sender ut pseudopodier gjennom hovedåpningen og hull i skallet.

Av /KF-arkiv ※.
Foraminiferer (foto, skall)

Foraminiferer. Skall etter foraminiferer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Foraminiferer er en orden av encellede organismer i rekken slimdyr. De fleste foraminiferer har et skall som består av kalk, eller som er dannet av fremmedlegemer (for eksempel sandkorn eller lignende), som er kittet sammen med en kitinaktig eller kalkholdig grunnsubstans. Skallet kan bestå av ett eller flere kammere, ordnet i en rekke eller i spiral på forskjellig vis. Hos noen er kamrenes vegger hele, men oftere har veggene hull, som slipper gjennom lange, tynne pseudopodier (reticulopodier). Størrelsen er som oftest under én millimeter.

Faktaboks

Uttale
foraminifˈerer
Etymologi

av latin foramen 'åpning, hull' og ferre 'bære'

Vitenskapelig navn
Foraminifera

De fleste av artene lever i havet, ganske få lever i ferskvann. De er hovedsakelig bunnlevende, men det finnes også enkelte fastsittende og planktoniske arter. Flere arter med skall av sammenkittede sandkorn er karakteristiske for dypere fjordbunner i Norge – de kan være stavformede, kule- eller stjerneformede. Store deler av havbunnen mellom 2000 og 5000 m dyp er dekket av avleiringer, hvor hovedmassen er kalkskall av foraminiferer. Etter ledeslekten kalles denne bunntypen Globigerina-leire. Den er særlig utbredt i Atlanterhavet og Norskehavet.

Fossile foraminiferer

Fossile foraminiferer er kjent fra alle geologiske lag helt fra kambrium. De spiller en meget stor rolle i oljegeologien, hvor de tjener som utmerkede ledefossiler. Deres skall varierer sterkt i form og størrelse, fra ganske enkle, bittesmå kuler og rør til meget kompliserte spiraler og rekker med mange enkeltkammer (Fusulinidae).

Numulittene er mest komplisert bygd med store skall opptil ti cm i diameter. De består av tusener av kammere forbundet med et nett av kanaler. Det er de største encellede organismer vi kjenner. Skallene av foraminiferer kan hopes opp i slike mengder at de danner mektige kalkavleiringer.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

foraminiferer
Foraminifera
Tidligere vitenskapelig navn

Foraminiferida

Artsdatabanken-ID
205893
GBIF-ID
8376456

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg