yoruba

Artikkelstart

Yoruba er et folk i Nigeria, hvor de teller i overkant av 25 millioner (2006), og i Benin, hvor de teller ca. 800 000. En mindre gruppe finnes også i Togo, foruten at de lever spredt som handelsfolk over det meste av Vest-Afrika. Språket tilhører kwa-gruppen av niger-kongospråkene, og det finnes en rik diktning med poesi, fortellinger og myter.

Faktaboks

Uttale
yˈoruba

Viktigste næringsvei er jordbruk, og det dyrkes blant annet yams, mais og jordnøtter og i tillegg kakao for salg. Håndverk og handel er også viktig, og kvinnene har en sterk stilling i det tradisjonsrike markedssystemet.

Allerede før den europeiske koloniseringen bodde yorubaene i byer på opptil 20 000 innbyggere, hver familie eller slektsgruppe med sitt jordbruksland i omegnen. Slektskapssystemet er patrilineært.

Storbyer som Lagos og Ibadan har overveiende yoruba-befolkning. I yoruba-området eksisterte det en rekke store, velordnede statssamfunn fra 700-tallet evt., men ingen av dem omfattet hele folket. De mest kjente av disse statene er Oyo og Ife, som stod på høyden av sin makt på 1000–1500-tallet. Byen Ife er ennå yorubaenes religiøse og kulturelle sentrum. Den tradisjonelle religionen inkluderer en øverste skapende kraft og et omfattende hierarki av guder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg