Yoruba er et folk i Nigeria, hvor de teller i overkant av 25 millioner (2006), og i Benin, hvor de teller ca. 800 000. En mindre gruppe finnes også i Togo, foruten at de lever spredt som handelsfolk over det meste av Vest-Afrika. Språket tilhører kwa-gruppen av niger-kongospråkene, og det finnes en rik diktning med poesi, fortellinger og myter.

Viktigste næringsvei er jordbruk, og det dyrkes blant annet yams, mais og jordnøtter og i tillegg kakao for salg. Håndverk og handel er også viktig, og kvinnene har en sterk stilling i det tradisjonsrike markedssystemet.

Allerede før den europeiske koloniseringen bodde yorubaene i byer på opptil 20 000 innbyggere, hver familie eller slektsgruppe med sitt jordbruksland i omegnen. Slektskapssystemet er patrilineært.

Storbyer som Lagos og Ibadan har overveiende yoruba-befolkning. I yoruba-området eksisterte det en rekke store, velordnede statssamfunn fra 700-tallet evt., men ingen av dem omfattet hele folket. De mest kjente av disse statene er Oyo og Ife, som stod på høyden av sin makt på 1000–1500-tallet. Byen Ife er ennå yorubaenes religiøse og kulturelle sentrum. Den tradisjonelle religionen inkluderer en øverste skapende kraft og et omfattende hierarki av guder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.