Kartskisse som viser beliggenhet av Ibadan.

Locator Map Ibadan av Jaimz Height-Field/Wikimedia Commons. CC BY SA 3.0

Ibadan, by i Nigeria, hovedstad i delstaten Oyo, 110 km nordøst for Lagos. Ibadan er en av landets største byer og et viktig handelssentrum, med 3 160 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon), Med i all hovedsak småhusbebyggelse, strekker Ibadan seg over et enormt landområde på 3 080 km2.

Byens næringsliv har tradisjonelt vært preget av fremstilling av bomullstøyer, tobakksvarer, kakao, leirvarer samt farging av tøy. I nyere tid har byens næringsliv blitt utvidet med foredlingsindustri for jordbruksprodukter, forlagsindustri og boktrykkerier, foruten servicenæringer av alle slag. Byens marked er et av landets største. Nær markedet ligger museet som er et av landets beste. Ibadan har også innenriksflyplass og jernbanestasjon som forbinder byen med Lagos

Ibadan er en stor universitetsby med University of Ibadan fra 1962, men med røtter tilbake til 1948. Universitetet, med Nigerias største boksamling og med botanisk og zoologisk hage, uteksaminerer cirka 2-3000 studenter per år. Nord for universitetet ligger et internasjonalt forskninginstitutt for tropisk jordbruk, IITA.

Byen oppstod i slutten av 1700-tallet, og har tradisjonelt vært et kulturelt og økonomisk sentrum for yorubaene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.