Ibadan

Oversiktsbilde fra deler av Ibadan. Byen strekker seg over et enormt område og de rustfargede takene på småhusbebyggelsen er svært typisk for byen.

Lisens: CC BY 2.0
Kartskisse som viser beliggenhet av Ibadan.

Artikkelstart

Ibadan er en by i Nigeria, hovedstad i delstaten Oyo, 110 kilometer nordøst for Lagos. Ibadan er en av landets største byer og et viktig handelssentrum, med 3 552 000 innbyggere i storbyområdet (projeksjon 2020). Med i all hovedsak småhusbebyggelse, strekker Ibadan seg over et enormt landområde på 3 080 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
ibˈadan

Byens næringsliv har tradisjonelt vært preget av fremstilling av bomullstøyer, tobakksvarer, kakao, leirvarer samt farging av tøy. I nyere tid har byens næringsliv blitt utvidet med foredlingsindustri for jordbruksprodukter, forlagsindustri og boktrykkerier, foruten servicenæringer av alle slag. Byens marked er et av landets største. Nær markedet ligger museet som er et av landets beste. Ibadan har også innenriksflyplass og jernbanestasjon som forbinder byen med Lagos.

Ibadan er en stor universitetsby med University of Ibadan fra 1962, men med røtter tilbake til 1948. Universitetet, med Nigerias største boksamling og med botanisk og zoologisk hage, uteksaminerer cirka 2000–3000 studenter per år. Nord for universitetet ligger et internasjonalt forskninginstitutt for tropisk jordbruk, IITA.

Byen oppstod i slutten av 1700-tallet, og har tradisjonelt vært et kulturelt og økonomisk sentrum for yorubaene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg