Nigerias befolkning

Millionbyen Lagos er Nigerias største og viktigste havneby. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Nigeria av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Jernbanestasjon i Lagos. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Nigeria av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Fra Ibadan, en av Nigerias største byer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Nigeria av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Nigeriansk landsby. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Nigeria av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse
Nigeriansk par med deres barn, alle iført tradisjonelle hausa drakter med moderne tilsnitt.
Neo-Hausa Family av /Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0

Nigeria er Afrikas folkerikeste stat. På grunn av de etniske forholdene er spørsmålet om folketallets størrelse politisk sensitivt, og det hersker tvil om dataenes riktighet.

I 2015 ble folketallet projektert til 182 202 millioner (FN). Den årlige befolkningstilveksten var i perioden 1993–2003 beregnet til 2,8 %. Dødeligheten for barn under fem år er på ca. 200 per 1000 barn.

Både fødsels- og dødsratene er høye, henholdsvis 40,6 og 17,2 promille, og Nigeria har en forholdsvis «ung» befolkning: 42 % av befolkningen er under 15 år, nesten 3/4 under 30 år og kun 3,1 % er 65 år eller eldre. Middellevealder er beregnet til 46 år for kvinner og 45 for menn. Ifølge FN lever ca. 5,5 % av den voksne befolkningen med hiv/aids.

Befolkningen er inndelt i over 200 etniske grupper, hver med eget språk og kultur. De største etniske gruppene er hausa og fulani som til sammen utgjør ca. 30 % av befolkningen (2005), yoruba, som utgjør ca. 20 % og ibo 18 %.

Hausa er den dominerende gruppen i nord. Intensivt jordbruk har gitt grunnlag for håndverk og handel. Fulani holder til i skog- og savanneområdet som strekker seg fra grensen mot Senegal i vest til Sudan i øst.

Fulani er tradisjonelt kvegnomader, men de fleste har etter hvert tatt opp jordbruk og blitt bofaste.

Yoruba er et jordbruksfolk som lever i de fruktbare områdene i sørvest.

Ibo (igbo) utgjør flertallet av befolkningen i sørøst. De er tradisjonelt åkerbrukere, men flyttet tidlig inn til byene og var lenge den dominerende bybefolkningen. Ibo er inndelt i en rekke stammer som hver har sine ulike dialekter av ibospråket.

Andre fremstående, men mindre grupper er edo og ibibio, begge i skogbeltet i sør, tiv og nupe i midtbeltet og kanuri i Tsjadbassenget. Midtbeltet viser den største etniske og språklige variasjonen; der finnes 180 ulike språk.

Nigeria har en stor bybefolkning etter afrikanske forhold, ca. 40 % bor i byer. Største byer er Lagos, Ibadan, Ogbomosho, Kano, Oshogbo, Ilorin, Abeokuta og Port Harcourt.

Religion

Hovedskillet mellom utbredelsen av islam og kristendom i Nigeria går nord-sør, men etterhvert har mange nigerianere bosatt seg i andre deler av landet enn sitt kjerneområde. I tillegg er en stor andel av yorubaene muslimer.

Knapt 50 % av befolkningen er kristne, med hovedtyngden i Øst-Nigeria. Muslimene, hovedsakelig sunni-muslimer, utgjør også knapt 50 %, med tyngdepunkt i nord og i vest. Ca. 5 % er tilhengere av ulike lokale etniske religioner.

For de fleste spiller religion og spiritualitet en viktig rolle i deres liv og er en viktig del av deres identitet. Mange praktiserer en blanding av moderne og tradisjonelle religioner.

Språk

Engelsk er offisielt språk. Det mest utbredte afrikanske språket er hausa, som tjener som lingua franca over store deler av Nord-Nigeria. Andre viktige språk er fulfulde, yoruba, edo, ibo (igbo) og ibibio.

Bruken av det arabiske alfabetet medførte at fulfulde og hausa var blant de første afrikanske skriftspråk ved siden av swahili i Øst-Afrika.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg