Oyo

Kartskisse som viser beliggenhet av byen Oyo i delstaten av samme navn.

Artikkelstart

Oyo er en by i sørlige Nigeria, beliggende i delstaten Oyo, 55 km nord for Ibadan. Den har 373 213 innbyggere (projeksjon 2020).

Økonomien er hovedsakelig basert på jordbruk og håndverk. Byen er særlig kjent for sine kalebassprodukter, tepper laget av saue- og geiteskinn og utskjæringer i tre. Byen er et tradisjonelt tekstilsentrum med spinnerier, veverier og farging av tøy. Ellers produseres tobakk, og det foregår utstrakt handel med jordbruksprodukter fra distriktet rundt byen.

Historie

Oyo i sin nåværende beliggenhet ble etablert i forbindelse med at det gamle Oyo (Oyo Ile) som lå lenger nord, ble erobret av fulani-krigere fra nord rundt 1833. Det gamle Oyo var hovedstad i et yorubarike som hadde sin storhetstid fra 1600-tallet til 1800-tallet, basert på sin strategiske beliggenhet i overgangen fra skogbeltet til savannen. Dette muliggjorde kavaleri i den nordlige delen, og utgjorde en gunstig posisjon for handel mellom på den ene side nupe-riket og hausastatene i nord, og på den annen side den gradvis økende slavehandelen med europeiske slavehandlere på kysten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg