Kautokeino-kofta
Koftene i de ulike områdene har i ulik grad overlevd fornorskningen. I kjernesamiske områder som Kautokeino og Karasjok, der språket har overlevd og står sterkt, har koftetradisjonene i større grad overlevd.
Kautokeino-kofta
Av /Norsk bunadleksikon.
Herrelue (birasgahpir) fra Ivgu, Lyngenområdet
Herrelue (birasgahpir) fra Ivgu, Lyngenområdet
Av /Norsk bunadleksikon.

Samisk kofte er samenes tradisjonelle klesdrakt. Det geografiske området koftene er fra bestemmer hvordan koftene sys. I tillegg er det noen kofter som viser til slektskap. Koftene er også ulike for de ulike kjønnene, og i noen områder er det forskjeller basert på personens sivilstatus. Tilbehøret til kofta kan bestå av blant annet barmklede, silkesjal, belte, skinnbukser, luer, søljer og kommager. I tillegg betraktes også yttertøy som pesk, uværskappe, ullsjal og skinnvotter som en del av drakten.

Faktaboks

Også kjent som

Kofte, samekofte. På nordsamisk gákti, på lulesamisk gáppte, på sørsamisk gaeptie, gapta eller gåptoe.

Kofta er en identitetsmarkør både ved å uttrykke områdetilhørighet, og for noen også slektskap. Variasjon i bruk av stoff og ulike pyntebånd gjør det mulig også å uttrykke personlighet gjennom draktene.

Materialer

Sommerkofte fra Utsjok, på finsk side av grenseovergangen over Tanaelva.

Kofter i andre stoff enn skinn og ull har blitt populære. Ord som lettkofte, sommerkofte, blomsterkofte og festivalkofte er godt kjent. Denne lilla sommerkofta fra Utsjok er individuelt utformet. Denne er sydd av blomstret bomullsstoff, og har et sjal med flere farger i.

Sommerkofte fra Utsjok, på finsk side av grenseovergangen over Tanaelva.
Av .

Tradisjonelt ble koftene laget av det materialet man hadde tilgang til, det vil i første rekke si skinn og senere ull. Klærne måtte være funksjonelle og varme.

I senere tider har kofter sydd i andre stoff blitt populære. Ord som lettkofte, sommerkofte, blomsterkofte og festivalkofte er godt kjent. Dette er ofte mønstrete kofter sydd i bomullsstoff, særlig populære blant unge samer.

Beltene som hører til kofta kan være vevde, pyntet med knapper, lærbelter med sølv-, gull-, tinn-, perlebroderi, eller hornknapper. Tidligere var det også vanlig enkelte steder å ikke bruke belte i det hele tatt.

Sølv har historisk blitt betraktet som en investering. De som hadde god råd, hadde mye sølv.

Tinntråd, kråkesølv, perler og brodergarn er materialer som brukes til dekorering av enkelte deler av drakten. Tinntråd er et tradisjonelt materiale som har vært i bruk som dekor i både nordlige og sørlige områder.

Kofter i ulike områder

Til en viss grad sammenfaller områdene for kofter og de samiske språkene. For eksempel kan man skille mellom lulesamiske og sørsamiske kofter. Det har også vært påvirkning fra nabofolk. For eksempel er de østsamiske draktene influert av russisk og karelsk snitt.

Koftene i de ulike områdene har i ulik grad overlevd fornorskningen. I kjernesamiske områder som Kautokeino og Karasjok, der språket har overlevd og står sterkt, har koftetradisjonene i større grad overlevd. I sjøsamiske områder i Troms har koftetradisjonene i stor grad forsvunnet, men etter en revitaliseringsprosess har også koftebruken i disse områdene fått nytt liv.

Kofter

Tilbehør

Luer

Det er stor variasjon når det gjelder luer. Her er det vanskeligere å snakke om et felles snitt eller en felles grunnform. Historisk har lua likevel hatt noen felleselementer. Skinn var det opprinnelige materialet.

Lue brukes ikke lenger av alle til enhver anledning.

Uværskappe

Uværskappe er et ekstra ytterplagg som brukes utenpå ytterplagget pesk om vinteren for å beskytte skinnet på pesken i dårlig vær, særlig under reiser. Det ble i utgangspunktet brukt av både menn og kvinner.

På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet sluttet kvinner i mange områder å bruke uværskappen og gikk over til å bruke et stort ullsjal.

Fottøy

Som en del av den samiske drakten hører også sko, bukse og skinnbukse. Generelt finnes det i hele Sápmi to typer sko: sommersko (kommager) og vintersko (skaller). Generelt kan en også si at det finnes to typer bukse, sommerbukse og vinterbukse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg