Kautokeino-kofta
Koftene i de ulike områdene har i ulik grad overlevd fornorskningen. I kjernesamiske områder som Kautokeino og Karasjok, der språket har overlevd og står sterkt, har koftetradisjonene i større grad overlevd.
Kautokeino-kofta
Av /Norsk bunadleksikon.

Samisk kofte er samenes tradisjonelle klesdrakt. Det geografiske området koftene er fra bestemmer hvordan koftene sys. I tillegg er det noen kofter som viser til slektskap. Koftene er også ulike for de ulike kjønnene, og i noen områder er det forskjeller basert på personens sivilstatus. Tilbehøret til kofta kan bestå av blant annet barmklede, silkesjal, belte, skinnbukser, luer, søljer og kommager. I tillegg betraktes også yttertøy som pesk, uværskappe, ullsjal og skinnvotter som en del av drakten.

Faktaboks

Også kjent som

Kofte, samekofte. På nordsamisk gákti, på lulesamisk gáppte, på sørsamisk gaeptie, gapta eller gåptoe.

Kofta er en identitetsmarkør både ved å uttrykke områdetilhørighet, og for noen også slektskap. Variasjon i bruk av stoff og ulike pyntebånd gjør det mulig også å uttrykke personlighet gjennom draktene.

Materialer

Sommerkofte fra Utsjok, på finsk side av grenseovergangen over Tanaelva.

Kofter i andre stoff enn skinn og ull har blitt populære. Ord som lettkofte, sommerkofte, blomsterkofte og festivalkofte er godt kjent. Denne lilla sommerkofta fra Utsjok er individuelt utformet. Denne er sydd av blomstret bomullsstoff, og har et sjal med flere farger i.

Sommerkofte fra Utsjok, på finsk side av grenseovergangen over Tanaelva.
Av .

Tradisjonelt ble koftene laget av det materialet man hadde tilgang til, det vil i første rekke si skinn og senere ull. Klærne måtte være funksjonelle og varme.

I senere tider har kofter sydd i andre stoff blitt populære. Ord som lettkofte, sommerkofte, blomsterkofte og festivalkofte er godt kjent. Dette er ofte mønstrete kofter sydd i bomullsstoff, særlig populære blant unge samer.

Kofter i ulike områder

Til en viss grad sammenfaller områdene for kofter og de samiske språkene. For eksempel kan man skille mellom lulesamiske og sørsamiske kofter. Det har også vært påvirkning fra nabofolk. For eksempel er de østsamiske draktene influert av russisk og karelsk snitt.

Koftene i de ulike områdene har i ulik grad overlevd fornorskningen. I kjernesamiske områder som Kautokeino og Karasjok, der språket har overlevd og står sterkt, har koftetradisjonene i større grad overlevd. I sjøsamiske områder i Troms har koftetradisjonene i stor grad forsvunnet, men etter en revitaliseringsprosess har også koftebruken i disse områdene fått nytt liv.

Kofter

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg