tundralo

Tundralo (Pluvialis squatarola) i sommerdrakt.

Tundralo er en fugleart i lofamilien. Den ligner på heilo både i størrelse og farger. Tundralo hekker ikke i Norge, men under høsttrekket er den en vanlig gjest langs norskekysten.

Faktaboks

også kjent som:

Pluvialis squatarola (vitenskapelig navn)

Gråfugl (lokalt navn)

Beskrivelse

Tundralo (Pluvialis squatarola) i vinterdrakt.

Tundralo ligner på heilo, men har en kraftigere kroppsbygning, et større hode og et kraftigere nebb. Sommerdrakten er svært kontrastrik. Oversiden er svartbrun med kraftige hvite flekker, i stedet for heiloens gull-gule flekker, mens ansiktet, halsen og buken er kullsvart. Nebbet og beina er gråsvarte.

Langs norskekysten påtreffes hovedsakelig unge tundraloer og voksne fugler i vinterdrakt. Disse har fargetegninger som ligner på tilsvarende fjærdrakter hos heilo. De to artene kan imidlertid skilles på forskjeller i kroppsbygningen, samt tundraloens større hode og kraftigere nebb. Tundraloens gråbrune og anonyme vinterdrakt gjør at den på Lista har blitt kalt for gråfugl.

I flukt kan tundralo skilles fra heilo ved at den har iøynefallende svarte armhuler, tydelige brede hvite vingebånd og en hvit overgump.

Utbredelse

Under flukt er tundraloens (Pluvialis squatarola) iøynefallende svarte armhuler et godt kjennetegn for å skille den fra heilo (Pluvialis apricaria).
Lisens: CC BY 2.0

Tundralo hekker på høyarktisk tundra. Utbredelsen strekker seg i et kontinuerlig belte gjennom nordlige deler av Russland fra Kvitsjøen til Beringhavet, og gjennom arktiske strøk av Nord-Amerika fra Alaska til Baffinøya. Den finnes imidlertid ikke på Grønland, Island og Svalbard.

I vinterhalvåret kan tundralo påtreffes langs kystene av alle verdensdeler med unntak av Antarktis. Tundraloer som trekker gjennom Norge antas å hekke i Russland, og å ha sine viktigste overvintringsområder langs kysten av Vest-Europa og Vest-Afrika.

Forekomst i Norge

Tundralo en relativt tallrik gjest langs norskekysten under høsttrekket, hovedsakelig i perioden august–oktober. Under vårtrekket blir kun et fåtall individer registrert. Dette skyldes at vårtrekket som regel skjer i to lange etapper, og normalt vil de da passere Skandinavia i stor høyde.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg