Termisk kraftverk, anlegg som benytter varme til produksjon av elektrisk energi. Det samme som varmekraftverk. Mest brukt er stasjoner der de elektriske generatorene drives av dampturbiner med brenselsfyrte kjeler. Som brensel brukes kullolje eller naturgass. Ved gassdrift brukes oftest gassturbiner. Dampen kan også leveres fra en atomreaktor, se kjernekraftverk.

Dampkraftstasjoner bygges som regel i store enheter for å bedre økonomien, 500–1000 MW på en maskin er vanlig. Disse anleggene bygges oftest slik at dampen etter å ha passert turbinen nedkjøles i en kondensator. I områder hvor det er stort behov for varme til andre formål enn bare elektrisitetsproduksjon (industri eller fjernvarme), brukes mottrykksanlegg. I slike anlegg utnyttes brenselets varmeenergi vesentlig bedre, se kraftvarmeverk.

Gassturbiner brukt i varmekraftstasjoner har vanligvis en størrelse på 400 MW og oppover. Turbinen drives av het, ekspanderende forbrenningsgass fra forbrenning av olje eller gass. Gassturbinanlegg har fordel i rask oppstarting og benyttes derfor ofte for å dekke kortvarige belastningstopper og som reserveanlegg. I kombinasjon med dampturbiner kan gassturbiner også med fordel benyttes til dekning av grunnlast i elektrisitetsforsyningen. I mindre varmekraftstasjoner brukes dieselmotor og andre forbrenningsmotorer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.