biogass

Biogass er gassblandinger som blant annet inneholder metan og som blir dannet ved anaerob (oksygenfri) nedbryting av organisk materiale som for eksempel døde plantedeler, matavfall eller husdyrgjødsel.

Faktaboks

uttale:
bˈiogass

Bruk

Biogass kan anvendes på samme måte som naturgass, til å produsere energi i form av varme og/eller elektrisk kraft, eller til bruk som motordrivstoff.

Produksjon

Biogass dannes naturlig i myrer og sumpområder hvor den kalles sumpgass, i søppelfyllinger hvor den kalles deponigass, og i gjødselkjellere hvor den kalles gjødselgass. Biogass produseres også i reaktorer ved behandling av kloakkslam, husdyrgjødsel og vått, organisk avfall.

Siden en stor del av energien i utgangsstoffene blir tatt vare på i form av metan, avgir den anaerobe (oksygenfrie) nedbrytingen lite varme sammenlignet med aerob nedbryting (kompostering, se kompost).

Den anaerobe nedbrytingen skjer via en rekke biokjemiske trinn som avsluttes av de metanogene mikroorganismene, og det er denne gruppen som danner metan.

Sammensetning

Metan og karbondioksid er hovedbestanddelene i biogass. Metaninnholdet avhenger av utgangsstoffene, men ligger vanligvis på rundt 50 %, noe som gir et energiinnhold på rundt 5–6 kWh/m3 (kilowattimer per kubikkmeter) og tilsvarer halvparten av energiinnholdet i naturgass.

Biogass inneholder også de giftige gassene hydrogensulfid og ammoniakk, og hvis den dannes av blandet avfall, kommer i tillegg en lang rekke sporstoffer som f.eks. de illeluktende merkaptanene. Fjerning av hydrogensulfid kan være nødvendig ved prduksjon av biogass, for å unngå korrosjon.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer (3)

skrev Preben Myhre

kan dere skrive det mer forståelig?

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentar. Enig i at lesbarheten kan forbedres, vi skal se på det. Beste hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

svarte Andreas Tjernshaugen

Hei igjen, Preben, takk for tipset. Nå har vi bearbeidet artikkelen så den er litt lettere å komme inn i. Vi kommer til å se litt mer på den, håper du blir mer fornøyd med artikkelen nå. Beste hilsen Andreas

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg