Biogass er gassblandinger som blant annet inneholder metan og som blir dannet ved anaerob (oksygenfri) nedbryting av organisk materiale som for eksempel døde plantedeler, matavfall eller husdyrgjødsel.

Faktaboks

Uttale
bˈiogass

Bruk

Biogass kan anvendes på samme måte som naturgass, til å produsere energi i form av varme og/eller elektrisk kraft, eller til bruk som motordrivstoff.

Produksjon

Biogass dannes naturlig i myrer og sumpområder hvor den kalles sumpgass, i søppelfyllinger hvor den kalles deponigass, og i gjødselkjellere hvor den kalles gjødselgass. Biogass produseres også i reaktorer ved behandling av kloakkslam, husdyrgjødsel og vått, organisk avfall.

Siden en stor del av energien i utgangsstoffene blir tatt vare på i form av metan, avgir den anaerobe (oksygenfrie) nedbrytingen lite varme sammenlignet med aerob nedbryting (kompostering, se kompost).

Den anaerobe nedbrytingen skjer via en rekke biokjemiske trinn som avsluttes av de metanogene mikroorganismene, og det er denne gruppen som danner metan.

Sammensetning

Metan og karbondioksid er hovedbestanddelene i biogass. Metaninnholdet avhenger av utgangsstoffene, men ligger vanligvis på rundt 50 prosent, noe som gir et energiinnhold på rundt 5–6 kWh/m³ (kilowattimer per kubikkmeter) og tilsvarer halvparten av energiinnholdet i naturgass.

Biogass inneholder også de giftige gassene hydrogensulfid og ammoniakk, og hvis den dannes av blandet avfall, kommer i tillegg en lang rekke sporstoffer som for eksempel de illeluktende merkaptanene. Ved produksjon av biogass kan fjerning av hydrogensulfid være nødvendig for å unngå korrosjon.

I Skogn i Trøndelag ligger Biokraft AS, en fabrikk som produserer flytende biogass for bruk på norske offentlige kollektivkjøretøy.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Preben Myhre

kan dere skrive det mer forståelig?

svarte Andreas Tjernshaugen

Takk for kommentar. Enig i at lesbarheten kan forbedres, vi skal se på det. Beste hilsen Andreas Tjernshaugen, redaktør

svarte Andreas Tjernshaugen

Hei igjen, Preben, takk for tipset. Nå har vi bearbeidet artikkelen så den er litt lettere å komme inn i. Vi kommer til å se litt mer på den, håper du blir mer fornøyd med artikkelen nå. Beste hilsen Andreas

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg