Prinsipp for geotermisk kraftverk  1. Varmtvannsreservoar  2. Varmtvann  3. Generator  4. Kraftlinje  5. Restvann til evt. fjernvarme  6. Gjenbruk av termisk energi  7. Retur av kaldt vann for ny oppvarming

Wikimedia Commons. fri

Geotermisk kraftverk er en type kraftverk som utnytter energien fra jordvarmen til å produsere elektrisk energi. Det finnes flere typer geotermiske kraftverk alt etter hvilken type dampstrøm man har med å gjøre.

Geotermisk energi er en ren, utslippsfri og fornybar energiform.

Geotermisk kraftverk på Island.

Wikimedia Commons. fri

For de fleste strømningstyper gjelder at vanndampens temperatur bør være over 175 ºC. I Norge, hvor den geotermiske gradient er på om lag 24 ºC per km, må man i gjennomsnitt  8 km under jordoverflaten for å oppnå denne temperaturen. På grunn av dette har det så langt ikke vært økonomi i å bygge kraftverk basert på geotermisk varme i Norge.

På grunn av naturlige forutsetninger er Island verdensledende på utnyttelse av geotermisk energi. Her er omkring 60 % av befolkningen forsynt med energi fra geotermiske kraftverk eller geotermiske fjernvarmeverk. Island har utnyttet varmen fra de geotermiske kildene helt siden 1930. Likevel var det i Italia (Larderello) at verdens første geotermiske kraftverk ble bygget, allerede i 1911. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.