Geotermisk kraftverk

Prinsipp for geotermisk kraftverk 1. Varmtvannsreservoar 2. Varmtvann 3. Generator 4. Kraftlinje 5. Restvann til evt. fjernvarme 6. Gjenbruk av termisk energi 7. Retur av kaldt vann for ny oppvarming

Geotermisk kraftverk
Av .
Lisens: fri

Geotermisk kraftverk er en type kraftverk som utnytter energien fra jordvarmen til å produsere elektrisk energi. Det finnes flere typer geotermiske kraftverk alt etter hvilken type dampstrøm man har med å gjøre.

Faktaboks

Også kjent som
geotermisk energiverk

Geotermisk energi er en ren, utslippsfri og fornybar energiform.

Utnytting

Geotermisk kraftverk på Island.
.
Lisens: fri

For de fleste strømningstyper gjelder at vanndampens temperatur bør være over 175 ºC. I Norge, hvor den geotermiske gradient er på om lag 24 ºC per km, må man i gjennomsnitt 8 km under jordoverflaten for å oppnå denne temperaturen. På grunn av dette har det så langt ikke vært økonomi i å bygge kraftverk basert på geotermisk varme i Norge.

På grunn av naturlige forutsetninger er Island verdensledende på utnyttelse av geotermisk energi. Her er omkring 60 % av befolkningen forsynt med energi fra geotermiske kraftverk eller geotermiske fjernvarmeverk. Island har utnyttet varmen fra de geotermiske kildene helt siden 1930. Likevel var det i Italia (Larderello) at verdens første geotermiske kraftverk ble bygget, allerede i 1911.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg