Prinsipp for geotermisk kraftverk  1. Varmtvannsreservoar  2. Varmtvann  3. Generator  4. Kraftlinje  5. Restvann til evt. fjernvarme  6. Gjenbruk av termisk energi  7. Retur av kaldt vann for ny oppvarming

Wikimedia. fri

Geotermisk kraftverk på Island.

Wikimedia. fri

Geotermisk kraftverk er en type kraftverk som utnytter energien fra jordvarmen til å produsere elektrisk energi. Det finnes flere typer geotermiske kraftverk alt etter hvilken type dampstrøm man har med å gjøre; direct stream, flashed stream, total flow og binary cycle. For de fleste strømningstyper gjelder at vanndampens temperatur bør være over 175 ºC. I Norge, hvor den geotermiske gradient er på om lag 24 ºC per km, må man i gjennomsnitt  8 km under jordoverflaten for å oppnå denne temperaturen. På grunn av dette har det så langt ikke vært økonomi i å bygge kraftverk basert på geotermisk varme i Norge.

På grunn av naturlige forutsetninger er Island verdensledende på utnyttelse av geotermisk energi. Her er omkring 60 % av befolkningen forsynt med energi fra geotermiske kraftverk eller geotermiske fjernvarmeverk. Island har utnyttet varmen fra de geotermiske kildene helt siden 1930. Likevel var det i Italia (Larderello) at verdens første geotermiske kraftverk ble bygget, allerede i 1911. Geotermisk energi er en ren, utslippsfri og fornybar energiform.

Enova om geotermisk energi

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.