Prinsippet for en overflatekondensator

/Store norske leksikon ※.

Apparat for kondensasjon av damp til væske ved avkjøling med vann eller kaldluft.

Faktaboks

Uttale
kondensˈator

Når kondensatoren arbeider under vakuum (for eksempel i forbindelse med dampkraftmaskiner), må kondensatoren tømmes ved hjelp av luftpumpe, utført enten som stempelpumpe eller, særlig ved høyt vakuum, som ejektor. Den siste suger ut en luft/damp-blanding fra kondensatoren ved hjelp av en vann- eller dampstråle.

Våtluft-stempelpumper, som samtidig suger ut luft og kondensat, brukes der det stilles mindre krav til vakuum. Er kondensatoren ettersjaltet en dampmaskin, oppnår man ved senkning av kondensator-temperaturen en senkning av maskinens mottrykk, og dermed en økning av dampens arbeidsevne (se kondensasjonsmaskin).

Kondensatorer har særlig betydning ved dampturbiner, som tillater økonomisk utnyttelse av høyest oppnåelig vakuum, inntil 97 prosent, mens det ved dampmotorer, på grunn av begrenset sylindervolum, brukes vakuum på 90–92 prosent av atmosfæretrykket.

Overflatekondensatorer

Kondensatorer utføres enten som overflatekondensatorer eller som blandingskondensatorer, også kalt innsprøytingskondensatorer. Dampturbinkondensatorer og kondensatorer for skipsdampmaskiner er utelukkende overflatekondensatorer, der kjølevannet føres gjennom et rørsystem som omspyles av den kondenserende dampen. Overflatekondensatorer har derfor den fordel at det varme kondensatet vinnes tilbake uten forurensning og kan brukes som matevann. Kondensatet er fritt for kjelsteindannende stoffer, og matevannsoppberedningen innskrenker seg til det nødvendige friskvannet. Sjøvann kan brukes som kjølevann.

Blandingskondensator

Blandingskondensatorer, med dampkondensering ved innsprøyting av kjølevann i dampen, blir brukt ved inndampingsapparater. Se innsprøytingskondensator

Kondensatorer for kjøleanlegg

Ved kjøleanlegg tjener kondensatoren til fortetning av kuldemediet (ammoniakk, karbindioksid, og så videre) under konstant trykk, og til nedkjøling av kondensatet. Her brukes overflatekondensatorer, utført som lukkede rørsystemer, som gjennomstrømmes av kuldemediet. Til kjøling brukes kaldt vann, ved små automatiske kjøleaggregat også kald luft som blåses mot rørsystemet ved hjelp av vifte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg