Apparat for kondensasjon av damp til væske ved avkjøling med vann eller kaldluft.

Når kondensatoren arbeider under vakuum (f.eks. i forbindelse med dampkraftmaskiner), må kondensatoren evakueres ved hjelp av luftpumpe, utført enten som stempelpumpe eller, særlig ved høyt vakuum, som ejektor. Den siste avsuger en luftdampblanding fra kondensatoren ved hjelp av en vann- eller dampstråle. Våtluftstempelpumper, som samtidig avsuger luft og kondensat, anvendes der det stilles mindre krav til vakuum. Er kondensatoren ettersjaltet en dampmaskin, oppnår man ved senkning av kondensatortemperaturen en senkning av maskinens mottrykk, og dermed en økning av dampens arbeidsevne (se kondensasjonsmaskin). Kondensatorer har særlig betydning ved dampturbiner, som tillater økonomisk utnyttelse av høyest oppnåelig vakuum, inntil 97 %, mens det ved dampmotorer, pga. begrenset sylindervolum, brukes vakuum 90–92 % av atmosfæretrykket.

Kondensatorer utføres enten som overflatekondensatorer eller som blandingskondensatorer. Dampturbinkondensatorer og kondensatorer for skipsdampmaskiner er utelukkende overflatekondensatorer, der kjølevannet føres gjennom et rørsystem som omspyles av den kondenserende dampen. Overflatekondensatorer har derfor den fordel at det varme kondensatet vinnes tilbake uten forurensning og kan brukes som matevann. Kondensatet er fritt for kjelsteindannende stoffer, og matevannsoppberedningen innskrenker seg til det nødvendige friskvannet. Sjøvann kan brukes som kjølevann. Blandingskondensatorer, med dampkondensering ved innsprøyting av kjølevann i dampen, blir brukt ved inndampingsapparater.

Ved kjøleanlegg tjener kondensatorene til fortetning av kuldemediet (NH3, CO2 osv.) under konstant trykk, og til nedkjøling av kondensatet. Her brukes overflatekondensatorer, utført som lukkede rørsystemer, som gjennomstrømmes av kuldemediet. Til kjøling brukes kaldt vann, ved små, automatiske kjøleanlegg også kald luft, blåst mot rørsystemet ved vifte.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.