Biokraftverk

Det britiske varmekraftverket Drax Power Station, med en produksjonskapasitet på 2 595 MW, regnes for å være verdens største biokraftverk etter å ha byttet ut kull med bioenergi som energikilde.

Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Biokraftverk er et kraftverk som produserer elektrisk energi ved hjelp av bioenergi, det vil si av brennstoffer som kan henføres til biologisk materiale.

Biokraftverk kan være et biomassekraftverk der brennstoffet består av fast biologisk materiale som plantebaserte råvarer (bark, flis, pellets, papiravfall med videre), eller et biogasskraftverk der brenselet består av biogass fra en bioreaktor eller som deponigass.

Et biomassekraftverk fungerer som et tradisjonelt varmekraftverk med dampturbin, men normalt med lavere virkningsgrad (30–35 prosent). For å få en bedre utnyttelse av energiressursen er det derfor vanlig å utforme biokraftverket som et kraftvarmeverk slik at spillvarmen kan utnyttes til oppvarmingsformål, enten lokalt eller som fjernvarme.

Et biogasskraftverk fungerer som et tradisjonelt gasskraftverk, basert på gassturbin eller gassmotor, men hvis forholdene ligger til rette for det blir også disse anleggene oppgradert til et kraftvarmeverk. Dette skjer både ved å gjenvinne varmen som utvikles i motoren/turbinen (kjølevannet) og varmen i avgassen/eksosen.

I de senere årene er det etablert flere biokraftverk i Norge, hovedsakelig tilknyttet treforedlingsindustrien og avfallsforbrenningsanlegg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Hofstad

BiokraftverkEtter min mening bør denne teksten skrives om. For det første utelukkes gassturbiner/motorer basert på biogass fra definisjonen. Disse blir også omtalt som biokraftverk. For det andre er siste setning uklar/feil:I Finland og Sverige er det bygget flere biokraftverk, men foreløpig (2012) ingen i Norge.Er "biokraftverk" å oppfatte som rene kraftverk uten varmeproduksjon? Hvis ja: Norge har noen få, mindre anlegg som er rene kraftverk, der mulighten for avsetning av varme mangler. Hvis nei: Da er påstanden gal, det finnes nå flere kraftvarmeverk basert på biomasse i NorgeJeg lager gjerne et utkast til rettelser, men vil først ha dine kommentarermvh/Knut Hofstad

svarte Knut A. Rosvold

OK, ja den nåværende artikkelen er rettet og dermed skal jeg prøve å slette denne kommentaren, men jeg er ikke sikker på om det lar seg gjøre.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg