Basjkortostan, tidl. Basjkiria, republikk i Russland (Respublika Basjkortostan), omkring Sør-Ural og elvene Ufa og Belaja; 143 600 km2 med 4 052 700 innb. (2008). Hovedstad: Ufa.

Vesentlig steppeland med skog i fjellene. Klimaet er utpreget kontinentalt, med streng vinterkulde og varme somrer. Nedbøren varierer mellom 400 og 600 mm i året.

22 % av befolkningen er basjkirer, hvorav flesteparten muslimer. De taler et tyrkisk språk, har siden 1557 stått under russerne, og var tidligere halvnomader. 39 % er russere, 28 % er tatarer, resten ukrainere, tsjuvasjer, mordviner m.fl. 64 % av befolkningen bor i byer. Største byer er (2008): hovedstaden Ufa (1 028 700 innb.), Sterlitamak (268 300 innb.) og Salavat (155 900 innb.).

Republikken er sterkt industrialisert. Produksjon og raffinering av petroleum er i dag viktigste næringsvei. Olje utvinnes ved Neftekamsk og Isjimbay, naturgass bl.a. ved Salavat. Det brytes også brunkull, jernmalm, mangan, kobbermalm og andre mineraler. Industrien omfatter store oljeraffinerier og petrokjemiske fabrikker, bl.a. i Ufa, Isjimbay og Salavat. Jern- og stålverkene i Beloretsk produserer bl.a. platestål og stålwire som brukes i den mekaniske industri. Lokale forekomster av petroleum og brunkull brukes til produksjon av kraft, med store varmekraftverk i Ufa, Sterlitamak, Kumertau, Karmanova, Isjimbaj og Salavat. Jordbruket har vært hovednæring, og er fortsatt viktigst i Belaja-dalen. Det dyrkes bl.a. hvete, poteter, mais, sukkerbeter og solsikker. I Ural er husdyrholdet betydelig.

Basjkortostan ble 1919 autonom republikk (nåværende grenser fra 1922) og het til 1991 Basjkirske autonome sovjetrepublikk. Republikkforsamlingen vedtok 1990 en suverenitetserklæring, men undertegnet våren 1992 Føderasjonsavtalen, se Russland (Stat og styresett). I 1994 ble det inngått en ny avtale om ansvarsfordeling mellom republikken og føderale myndigheter, der Basjkortostan fikk omfattende økonomisk og politisk selvstyre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.